Ziemniaki po cabańsku - sprawdzony przepis
      2022-08-08
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Pieczone ziemniaki m.in. z kapustą, pieczarkami i boczkiem czyli ziemniaki po cabańsku to regionalne danie z Podhala. Bardzo smacznie i niezwykle sycące. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 60 dag ziemniaków
 - marchew
 - 3 cebule
 - 10 dag boczku wędzonego
 - 15 dag pieczarek
 - 20 dag kiełbasy
 - liście kapusty
 - koperek
 - pieprz
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy marchewki i ziemniaki, myjemy i kroimy w grube plastry, pieczarki w paseczki, boczek w kostkę, cebule w krążki.
 - W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, następnie ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę.
 - Na wierzchu powinny być ziemniaki i liście kapusty.
 - Boczek układamy po bokach.
 - Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i posiekaną zieleniną.
 - Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut).
 
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?