Ziemniaki po cabańsku - sprawdzony przepis
2022-08-08
łatwy
15 min
4
Pieczone ziemniaki m.in. z kapustą, pieczarkami i boczkiem czyli ziemniaki po cabańsku to regionalne danie z Podhala. Bardzo smacznie i niezwykle sycące. Sprawdź, jak je zrobić.
SKŁADNIKI
- 60 dag ziemniaków
- marchew
- 3 cebule
- 10 dag boczku wędzonego
- 15 dag pieczarek
- 20 dag kiełbasy
- liście kapusty
- koperek
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obieramy marchewki i ziemniaki, myjemy i kroimy w grube plastry, pieczarki w paseczki, boczek w kostkę, cebule w krążki.
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, następnie ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę.
- Na wierzchu powinny być ziemniaki i liście kapusty.
- Boczek układamy po bokach.
- Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i posiekaną zieleniną.
- Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut).
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?