Ziemniaki po cabańsku - sprawdzony przepis

2022-08-08
Ziemniaki po cabańsku
Autor: Shutterstock Ziemniaki po cabańsku zapieka się z kapustą, pieczarkami i boczkiem.
łatwy
15 min
4

Pieczone ziemniaki m.in. z kapustą, pieczarkami i boczkiem czyli ziemniaki po cabańsku to regionalne danie z Podhala. Bardzo smacznie i niezwykle sycące. Sprawdź, jak je zrobić.

SKŁADNIKI

  • 60 dag ziemniaków
  • marchew
  • 3 cebule
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 15 dag pieczarek
  • 20 dag kiełbasy
  • liście kapusty
  • koperek
  • pieprz
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obieramy marchewki i ziemniaki, myjemy i kroimy w grube plastry, pieczarki w paseczki, boczek w kostkę, cebule w krążki.
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, następnie ziemniaki, cebulę, marchew, pieczarki i kiełbasę.
  • Na wierzchu powinny być ziemniaki i liście kapusty.
  • Boczek układamy po bokach.
  • Każdą warstwę posypujemy solą, pieprzem i posiekaną zieleniną.
  • Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Pieczemy aż ziemniaki będą miękkie (około 30 minut).
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Galeria: 13 przepisów na młode ziemniaki - co zrobić z młodych ziemniaków?