Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
2022-04-28
łatwy
30 min
4
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami to proste, niedrogie i pyszne danie, które z łatwością przygotuje każdy. Jednogarnkowe, z piekarnika - my to bardzo lubimy, a wy?
SKŁADNIKI
- 700 g mięsa mielonego
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 100 g sera żółtego
- 250 ml śmietany 18%
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- masło do wysmarowania formy
- sól ziołowa
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, umyć. Pokroić w plasterki.
- Mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażyć, aż mięso odparuje całą wodę i lekko zbrązowieje. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do miski.
- Pieczarki oczyścić pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, podsmażyć. Przełożyć do mięsa, wymieszać.
- Śmietanę wymieszać z bulionem i jajkiem. Doprawić ziołami prowansalskimi, solą ziołową i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Układać warstwami składniki w kolejności: ziemniaki, mięso z pieczarkami, sos, ziemniaki mięso z pieczarkami, ziemniaki. Posypać startym serem.
- Piekarnik ustawić na temp. 200°C. Zapiekankę wstawić bez przykrycia na dół piekarnika. Piec około 50-60 minut, aż do zrumienienia się sera.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?