Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy

2021-03-29
Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy to proste danie dla każdego. Można ją podać na obiad lub kolację. Przepis jest oszczędny, przyda się, gdy zbliża się koniec miesiąca i w portfelu takie pustki, że robi się przeciąg. Warto wybrać dobrej jakości kiełbasę i ser. Wiadomo, że wszystko co zapieczone, jest dużo smaczniejsze. 


Gotują, testują i piszą dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 300-500 g kiełbasy wieprzowej lub wieprzowo-drobiowej np. zwyczajna, śląska, toruńska
  • 200 g sera żółtego
  • masło do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.
  • Ziemniaki utłuc, do gorących dodać mleko i masło, dobrze razem wymieszać. Stosować się do wskazówek z przepisu na: Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane?
  • Kiełbasę pokroić na grube plasterki, ser zetrzeć na tarce.
  • Do puree ziemniaczanego dodać połowę startego sera i wymieszać.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
  • Połowę puree ziemniaczanego ułożyć w formie. 
  • Na puree ułożyć połowę plasterków kiełbasy.
  • Przykryć pozostałym puree i ponownie ułożyć kiełbasę. Posypać tartym serem
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do zrumienienia sera.