Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zapiekanka z puree ziemniaczanego i kiełbasy to proste danie dla każdego. Można ją podać na obiad lub kolację. Przepis jest oszczędny, przyda się, gdy zbliża się koniec miesiąca i w portfelu takie pustki, że robi się przeciąg. Warto wybrać dobrej jakości kiełbasę i ser. Wiadomo, że wszystko co zapieczone, jest dużo smaczniejsze.
Gotują, testują i piszą dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 300-500 g kiełbasy wieprzowej lub wieprzowo-drobiowej np. zwyczajna, śląska, toruńska
- 200 g sera żółtego
- masło do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Ziemniaki utłuc, do gorących dodać mleko i masło, dobrze razem wymieszać. Stosować się do wskazówek z przepisu na: Jak zrobić smaczne puree ziemniaczane?
- Kiełbasę pokroić na grube plasterki, ser zetrzeć na tarce.
- Do puree ziemniaczanego dodać połowę startego sera i wymieszać.
- Naczynie do zapiekania posmarować masłem.
- Połowę puree ziemniaczanego ułożyć w formie.
- Na puree ułożyć połowę plasterków kiełbasy.
- Przykryć pozostałym puree i ponownie ułożyć kiełbasę. Posypać tartym serem
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i zapiekać do zrumienienia sera.