Zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Łatwa, niedroga i naprawdę sycąca. Taka jest zapiekanka z kapustą pekińską i wędzonym twarogiem. Do tych wszystkich zalet dochodzi jeszcze jedna - jest bardzo smaczna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 4 kromki tostowego chleba
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 3 jajka
- 1 opakowanie wędzonego twarogu
- 1 łyżka masła
- kolendra
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jedną cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać mięso i smażyć, aż w całości zmieni kolor.
- Drugą cebulę podsmażyć na oddzielnej patelni, a gdy się zrumieni dołożyć poszatkowaną kapustę i startą na tarce marchewkę. Podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Przyprawić.
- Rozkłócone jajka wymieszać ze śmietaną, pokruszonym twarogiem i odrobiną soli. Chleb posmarować masłem i ułożyć w formie.
- Na chleb Wyłożyć połowę kapusty, 1/3 masy twarogowej i mięso, następnie kolejną warstwę masy twarogowej i kolejną warstwę kapusty i resztę masy.
- Piec w temperaturze 180 st. C. przez 25 min.