Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zapiekanka z fasoli z kabanosami i papryką to luźna wariacja na temat fasolki po bretońsku. Jest wyśmienita - intensywna w smaku, pachnąca i bardzo sycąca. I można zrobić więcej na zapas. Choć zazwyczaj każda ilość znika w mgnieniu oka.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg suchej fasoli lub 2 puszki konserwowej
- 1/4 kg kabanosów
- 1 papryka słodka
- 1 papryczka chili lub chilli w proszku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 pudełeczka passaty
- ziele angielskie i liście laurowe
- oregano
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Suchą fasolę moczyć przez noc w wodzie, a następnie ugotować na półmiękko.
- Kabanosy pokroić w krążki, podsmażyć na patelni. Gdy puszczą tłuszcz dodać czosnek, posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę.
- Przyprawić i dodać posiekane drobno chilli. Chwilę przesmażyć, a następnie dodać fasolę. Dokładnie wymieszać i zalać passatą.
- Składniki przelać do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez ok 45 minut. Ostatnie 10-15 minut pieczemy bez przykrycia.