Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie

2021-03-29
Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie
Autor: Shutterstock Zapiekanka z dyni z mięsem i  fasolą - łatwa do przygotowania, pełna aromatu i sycąca.
łatwy
0 min
4

Zapiekanka z dyni to pyszne i niedrogie danie, aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące. Idealne na obiad lub kolację w chłodne dni. Napełni brzuch, rozgrzeje i doda zdrowia, bo potrawa zawiera sporo warzyw korzystnych dla zdrowia.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 80 dag dyni
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 puszka fasoli
  • 2 puszki pomidorów
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • do smaku: sól, pieprz, cukier i słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię pokrój w paski. Połowę pasków posyp łyżką cukru i  wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do  200ºC
  •  Rozgrzej olej,  zrumień na nim mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, majeranek i resztę dyni. Smaż 5 minut.
  • Dodaj koncentrat, pomidory, z puszki i fasolę, dopraw do smaku.
  • Przełóż do naczynia żaroodpornego, nie wierzchu ułóż podpieczoną dynię, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj  15 minut w temperaturze 200ºC przez 15 minut.