Zapiekanka z dyni z fasolą i mięsem - zdrowe i sycące danie
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Zapiekanka z dyni to pyszne i niedrogie danie, aromatyczne, zdrowe i bardzo sycące. Idealne na obiad lub kolację w chłodne dni. Napełni brzuch, rozgrzeje i doda zdrowia, bo potrawa zawiera sporo warzyw korzystnych dla zdrowia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 80 dag dyni
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 puszka fasoli
- 2 puszki pomidorów
- 10 dag żółtego sera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka majeranku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- do smaku: sól, pieprz, cukier i słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię pokrój w paski. Połowę pasków posyp łyżką cukru i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC
- Rozgrzej olej, zrumień na nim mięso, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili, majeranek i resztę dyni. Smaż 5 minut.
- Dodaj koncentrat, pomidory, z puszki i fasolę, dopraw do smaku.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, nie wierzchu ułóż podpieczoną dynię, posyp startym żółtym serem. Zapiekaj 15 minut w temperaturze 200ºC przez 15 minut.