Zapiekanka z cukinii, ryżu i pomidorków koktajlowych
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Młodą cukinię można jeść na surowo, a ze starszej przygotować smaczne zupy, sałatki, tarty oraz zapiekanki. Oto przepis na prostą zapiekankę z cukinii, ryżu i pomidorków koktajlowych - pomysł na pożywny obiad.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- duży pęczek koperku
- 6 jajek
- 20 dag startego sera żółtego
- 2 szklanki ugotowanego ryżu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinie pokrój w plastry. Ryż wymieszaj z 2 jajkami, przypraw, ułóż w natłuszczonej brytfannie.
- Posyp posiekanym koperkiem, połóż pierwszą warstwę cukinii i pomidorków.
- Pozostałe jajka wymieszaj z serem, przypraw solą i pieprzem, wlej do brytfanny. Na wierzchu ułóż plastry cukinii.
- Zapiekaj 40 minut w temp. 180 st. C.