Zapiekane pory w koszulkach z szynki: pomysł na obiad lub kolację
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zapiekane pory zawinięte w plastry szynki to pomysł na sycącą ciepłą kolację albo lekkie danie obiadowe. Warto przekonać się do porów w mniej standardowej formie! Podajemy dobry przepis na pory.
Dlaczego warto jeść pory?
Pory mają duże wartości smakowe i znakomite właściwości odżywcze. Warzywo to sprawdza się w leczeniu reumatyzmu, ma działanie moczopędne i wzmaga laktację; jest też zasadotwórcze. Por zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, chlor, karoten, a także witaminy: E, B1, B2, B6, C, kwas nikotynowy.
SKŁADNIKI
- 1 duży por lub 2 mniejsze (biała część)
- 2 plasterki szynki
- 2 plasterki ementalera
- łyżka natki pietruszki
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pora umyj w zimnej wodzie; jeśli jest duży, można przekroić go wzdłuż na połowę.
- Włóż pory do wrzącej osolonej wody. Dodaj sok z cytryny i gotuj około 5-6 minut na średnim ogniu. Przecedź.
- Na każdy plasterek szynki nałóż plasterek sera i połówkę pora. Zawiń rulonik.
- Włóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika, zapiekaj 10 minut. Podawaj na gorąco z natką pietruszki.