Zachwycający suflet marchewkowy - przepis
2021-03-29

średni
30 min
4
Suflet marchewkowy to zaskakująco pyszny sposób na uczynienie ze zwykłej marchwi popisowego dania. Pyszny, lekkostrawny suflet w ciepłym pomarańczowym kolorze - nakarmi zmysły - wzroku, węchu i smaku.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 50 dag marchewki
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- masło do wysmarowania foremek
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obierz i ugotuj z solą do miękkości.
- Miękką marchewkę odcedź, lekko odparuj i zmiksuj blenderem na gładką masę.
- Żółtka utrzyj z masłem na gładką masę, dodaj marchewkę, bułkę tartą i ubite na sztywno białka.
- Całość delikatnie wymieszaj, przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Pecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC