Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Wytrawny keks z krabowymi paluszkami surimi można podać do czystego bulionu lub jako samodzielną przekąskę. Wyborna przystawka na ciepło lub zimno do eleganckiego posiłku zawsze świetnie smakuje. Doskonale sprawdzi się w roli drugiego śniadania do pracy. Łatwy przepis dzięki któremu w 15 minut przygotujesz ciasto. Nie czekaj, zrób go już dzisiaj!
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 170 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml oliwy z oliwek
- 125 ml mleka pełnotłustego
- 70 g startego sera Gruyère lub innego wyrazistego sera żółtego
- 200 g krabowych paluszków surimi pokrojonych na kawałki
- 2 szczypty soli i pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksuj z solą i pieprzem, dodaj do mąki i wymieszaj.
- Stopniowo, wciąż mieszając, dodaj do ciasta olej i mleko. Dodaj ser i ponownie wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone paluszki surimi i lekko przemieszaj.
- Formę keksową posmaruj masłem, wypełnij ciastem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 45 minut.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na 15 minut.
- Pokrój i podawaj.