Wytrawne muffiny z parówkami i groszkiem - imprezowa przekąska last minute!

Wytrawne muffiny z parówkami i groszkiem - imprezowa przekąska last minute!
Autor: Shutterstock.com Wytrawne muffiny z parówkami i groszkiem - imprezowa przekąska last minute!
łatwy
30 min
6

Muffiny z parówkami i zielonym groszki zamieszasz i upieczesz nim goście dotrą do Twoich drzwi. Ta pyszna gorąca przekąska doskonale smakuje z keczupem i piklami. Jest tania, efektowna i bardzo smaczna. Zobacz przepis, jak zrobić wytrawne babeczki z parówkami i groszkiem! 

SKŁADNIKI

  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki parówek pokrojonych w kostkę
  • 1/2  szklanka mrożonego groszku zielonego
  • 2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki sera cheddar startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż foremkę na 12 muffinek papierowymi wkładkami (papilotkami).
  • W dużej misce wymieszaj jajko, mleko i olej rzepakowy. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszaj do połączenia. Ciasta na muffinki nie należy zbyt dokładnie i długo mieszać, bo babeczki będą zbyt ścisłe i gumowate.
  • Dodaj parówki, groszek i starty ser. Wymieszaj. Równomiernie podziel ciasto na przygotowane foremki do muffinek.
  • Piecz 18 do 22 minut, aż się babeczki lekko zarumienią, a wykałaczka włożona w środek muffinki po wyjęciu będzie czysta.
  • Podawaj z keczupem i korniszonami. Smacznego! 
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?

Co jeść na kolację? 10 pomysłów na proste i zdrowe kolacje na ciepło

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej