Wytrawne muffiny z parówkami i groszkiem - imprezowa przekąska last minute!
2021-12-31
łatwy
30 min
6
Muffiny z parówkami i zielonym groszki zamieszasz i upieczesz nim goście dotrą do Twoich drzwi. Ta pyszna gorąca przekąska doskonale smakuje z keczupem i piklami. Jest tania, efektowna i bardzo smaczna. Zobacz przepis, jak zrobić wytrawne babeczki z parówkami i groszkiem!
SKŁADNIKI
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ¼ szklanki oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki soli
- 3/4 szklanki parówek pokrojonych w kostkę
- 1/2 szklanka mrożonego groszku zielonego
- 2 szklanki mąki pszennej lub bezglutenowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki sera cheddar startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż foremkę na 12 muffinek papierowymi wkładkami (papilotkami).
- W dużej misce wymieszaj jajko, mleko i olej rzepakowy. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mieszaj do połączenia. Ciasta na muffinki nie należy zbyt dokładnie i długo mieszać, bo babeczki będą zbyt ścisłe i gumowate.
- Dodaj parówki, groszek i starty ser. Wymieszaj. Równomiernie podziel ciasto na przygotowane foremki do muffinek.
- Piecz 18 do 22 minut, aż się babeczki lekko zarumienią, a wykałaczka włożona w środek muffinki po wyjęciu będzie czysta.
- Podawaj z keczupem i korniszonami. Smacznego!
Muffinki i babeczki (cupcake) – co warto wiedzieć o tych najłatwiejszych ciastkach?