Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kwaskowe jabłka podkręcone odrobiną cukru, aromatyczny rozmaryn i delikatne kruche ciasto. Ten wytrawny specjał z jabłek zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych połączeń smakowych. Ciasto jabłkowo-rozmarynowe poleca się na przyjęcia.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 kostki zimnego masła
- 1/4 szklanki wody
- szczypta soli
- jajko
- Nadzienie:
- 5 kwaśnych jabłek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka rozmarynu
- kilka orzechów pekan do ozdoby
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej przez sitko, masło pokrój w drobną kostkę.
- Mąkę i masło wymieszaj w blenderze, powoli dodawaj wodę, cały czas mieszając.
- Z powstałej kruszonki ulep kulę, owiń ją w folię i odłóż na godzinę.
- Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok 10 cm większej niż forma.
- Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę do tarty.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki.
- Na podpieczonym cieście ułóż połowę jabłek, posyp połową cukru i posiekanym drobno rozmarynem.
- Przykryj kolejną warstwą jabłek i posyp cukrem. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka.
- Jajko utrzyj z łyżką wody i emulsją posmaruj wierzch ciasta.
- Na wierzchu ułóż orzechy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.
- Piecz 30 minut na dolnym poziomie piekarnika.