Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe

2021-03-29
Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe
Autor: Shutterstock Wytrawne ciasto jabłkowo-rozmarynowe jest pyszne i bardzo wyraziste w smaku.
łatwy
30 min
4

Kwaskowe jabłka podkręcone odrobiną cukru, aromatyczny rozmaryn i delikatne kruche ciasto. Ten wytrawny specjał z jabłek zachwyci niejednego miłośnika oryginalnych połączeń smakowych. Ciasto jabłkowo-rozmarynowe poleca się na przyjęcia.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 kostki zimnego masła
  • 1/4 szklanki wody
  • szczypta soli
  • jajko
  •  
  • Nadzienie:
  • 5 kwaśnych jabłek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka rozmarynu
  • kilka orzechów pekan do ozdoby
  •  
  •  
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej przez sitko, masło pokrój w drobną kostkę.
  • Mąkę i masło wymieszaj w blenderze, powoli dodawaj wodę, cały czas mieszając.
  • Z powstałej kruszonki ulep kulę, owiń ją w folię i odłóż na godzinę.
  • Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o średnicy ok 10 cm większej niż forma.
  • Brzegi ciasta powinny wystawać poza formę do tarty.
  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cieniutkie plasterki.
  • Na podpieczonym cieście ułóż połowę jabłek, posyp połową cukru i posiekanym drobno rozmarynem.
  • Przykryj kolejną warstwą jabłek i posyp cukrem. Zawiń wystające brzegi ciasta do środka.
  • Jajko utrzyj z łyżką wody i emulsją posmaruj wierzch ciasta.
  • Na wierzchu ułóż orzechy.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C.
  • Piecz 30 minut na dolnym poziomie piekarnika.
  •