Wytrawna rolada drożdżowa nadziewana szpinakiem - doskonała na ciepło i zimno!

Wytrawna rolada drożdżowa nadziewana szpinakiem - doskonała na ciepło i zimno!
Autor: Shutterstock Taka rolada to doskonały dodatek do czystych zup
łatwy
40 min
6

Dieta wegetariańska

Wytrawna rolada drożdżowa nadziewana szpinakiem to super dodatek do czystych zup, idealne danie na obiad lub ciepłą kolację, a także na imprezę. Nie jest trudna do przygotowania, a składniki na nią są powszechnie dostępne.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz:
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 100 g tartego ostrego sera - może być parmezan, ale nie musi
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać z mlekiem. Odstawić w sporym naczyniu do ciepłego miejsca, żeby drożdże zaczęły pracować.
  • W misce lub naczyniu miksera ubić jajka z solą, dodać masło i olej. Następnie partiami wlewać zaczyn naprzemiennie z mąką. Zmienić końcówki miksera na hakowe, wyrabiać ciasto aż zacznie odchodzić od miski i końcówek miksera. Można oczywiście wyrobić ciasto ręcznie.
  • Ciasto odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia - powinno to zająć ok. 30 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  • W tym czasie przygotować nadzienie. Cebule drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać czosnek, chwilę posmażyć i dodać szpinak. Smażyć do odparowania wody, posolić i dodać sól i pieprz.
  • Nadzienie wystudzić i wymieszać z serem.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, rozwałkować na prostokąt, wzdłuż dłuższego boku ułożyć połowę farszu i zwinąć w rulon. Podobnie postąpić z drugą połową ciasta i farszu. Rolady posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok. 30-40 minut  do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej