Wiejska tarta z pieczarkami
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wiejska tarta z pieczarkami to proste danie, pozwalające wykorzystać np.resztki wędlin z lodówki. Polecamy ją jako dodatek do czerwonego barszczu
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g mąki pszennej
- 120 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko (użyłam L)
- Nadzienie:
- 2 cebule
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 250 g pieczarek
- 3 łyżki posiekanej natki
- 250 g dobrej kiełbaski wiejskiej
- 160 g startego sera - dobrze, by był dość ostry w smaku
- 1 łyżka mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki kremówki
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (jeśli nie będzie się chciało uformować, można dodać odrobinę zimnej wody).
- Ciastem wylepić foremkę o średnicy 24-26 cm (formę posmarować tłuszczem i wysypać mąką), nakłuć widelcem, a następnie schłodzić całość przez co najmniej godzinę.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni, formę z ciastem przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami grochu/fasoli albo kulkami ceramicznymi.
- Podpiec 10 minut, zdjąć papier z grochem i zapiekać kolejne 5 minut - po tym czasie ostudzić.
- Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka, podsmażyć krótko na rozgrzanej patelni, zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 15-20 minut, tak aby się skarmelizowała.
- Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki jeśli są duże), usmażyć grzyby na patelni, na której była smażona wcześniej cebula.
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i krótko podsmażyć.
- W misce wymieszać cebulę, pieczarki, kiełbasę i posiekaną natkę pietruszki.
- Wyłożyć nadzienie na podpieczony spód.
- W dużej misce rozkłócić jajka z solą i pieprzem (do smaku), dodać mleko i kremówkę, wymieszać.
- Ser tarty zmieszać z łyżką mąki, dodać do mieszaniny jajecznej.
- Wlać masę na tartę.
- Zapiekać w 180 stopniach przez około 35-40 minut - tarta ma być rumiana. Podawać na ciepło.