Warzywa zapiekane w czosnkowej marynacie: pyszne na ciepło i zimno
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Warzywka zapiekane w czosnkowej marynacie to danie zdrowe, łatwe do przygotowania i niezbyt drogie, a bardzo efektowne. Warto takie warzywa przygotowywać choćby raz w tygodniu - to dodatek do obiadu albo samodzielne posiłek odpowiedni na lunch lub kolację.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 1 duża cukinia
- 2-3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3-4 nieduże ziemniaki
- 1 papryka
- 3-4 średniej wielkości pomidory
- cebula dymka
- posiekana natka pietruszki
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- opcjonalnie ulubione zioła, np. tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory pokroić na ćwiartki, natkę pietruszki drobno posiekać, pozostałe warzywa pokroić w plasterki albo łódeczki
- Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze, oprószyć ulubionymi przyprawami.
- W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz z ziołami prowansalskimi. Pędzelkiem nanieść marynatę na warzywa
- Naczynie przykryć pokrywą lub folia aluminiową i zapiekać warzywa w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok 30-40 minut - do miękkości ziemniaków.
- Podczas pieczenia obrócić warzywa i polać sosem, który spływa na dno naczynia.
- Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki i podawać. Zapiekane warzywa mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek, np. kaszy i mięsa.
- Warzywa będą również świetnie smakować np. z sosem czosnkowym albo dipem jogurtowo - ziołowym.