Warstwowa zapiekanka z chleba tostowego - tania i pyszna
2021-09-02
łatwy
25 min
8
Do przygotowania tej zapiekanki potrzebujesz niewiele: wystarczy opakowanie chleba tostowego (może być czerstwy), dużo żółtego sera i trochę szynki i pieczarek. Warstwy zapiekanki - poza warstwą chlebową można dowolnie komponować, w zależności od tego, co lubimy i jaka jest zawartość naszej lodówki.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie chleba tostowego
- 300 g żółtego sera
- kilka plasterków szybki
- 10 pieczarek
- 1 spora cebula
- 1 pomidor
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- sól i pieprz
- zioła prowansalskie
- olej lub masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kwadratową lub prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Pieczarki umyć, jedną odłożyć a resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać i posiekać.
- Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę, zeszklić na rozgrzanym tłuszczu razem z pieczarkami i czosnkiem.
- Jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i ziołami.
- Dno wyłożonej papierem blaszki przykryj ciasno ułożonymi kromkami chleba. Chleb nasącz sosem jajecznym.
- Na chlebie ułóż plastry szynki i posyp warstwą tartego sera. Przykryj kolejną warstwą chleba.
- Chleb ponownie nasącz sosem i wyłóż na niego przesmażone pieczarki z cebulą i czosnkiem, posyp obficie żółtym serem.
- Wierzch udekoruj plastrami pomidora i plastrami odłożonej wcześniej pieczarki.
- Zapiekaj w temperaturze 180 st. C przez ok 30-35 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante