Te pyszne i aromatyczne kulki to mój patent na udaną imprezę. Są łatwe i znikają błyskawicznie
Jeżeli zastanawiacie się, co zrobić na imprezę zamiast pizzy, ten przepis będzie, jak znalazł. Pizzowe kulki to idealna wytrawna przekąska, która zachwyci każdego. Te małe puszyste bułeczki nadziane pysznym i aromatycznym farszem sprawdzą się nie tylko na imprezie. Zobaczcie, jak zrobić kulki pizzowe i sprawdźcie ten prosty przepis.
Co to są kulki pizzowe?
Ta pełna smaku przekąska jest wariacją na temat pizzy. Zamiast robić klasyczny placek drożdżowy z sosem pomidorowym i różnymi dodatkami, można przygotować go w formie niedużych kuleczek. To małe bułeczki drożdżowe, w środku których znajduje się smaczny i aromatyczny farsz. Kulki pizzowe prezentują się znakomicie, a smakują wybornie.
Z czego zrobić kulki pizzowe?
Lista składników, które niezbędne są do przyrządzenia pysznych kulek pizzowych, jest bardzo podobna do tradycyjnej receptury na pizzę. Została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty, które potrzebne są do zrobienia ciasta drożdżowego na pizzę. Druga część obejmuje składniki do farszu. Wszystkie artykuły spożywcze są łatwo dostępne przez cały rok, a ich cena nie jest zbyt wygórowana.
Co jest potrzebne, aby upiec pyszne kulki pizzowe? Niezbędne są takie produkty jak:
- składniki do ciasta – mąka pszenna, woda, suche drożdże, cukier, sól, oliwa z oliwek
- składniki do farszu – mozzarella, ser żółty, przecier pomidorowy, czosnek, szynka lub salami, przyprawy
Jak zrobić kulki pizzowe?
Przepis na tę wyborną przekąskę we włoskich smakach jest prosty i w miarę szybki. Należy pamiętać, że ciasto na kulki wyrasta na drożdżach, więc potrzebuje ciepła i czasu.
Jak przygotować pyszne i po brzegi wypełnione smacznym nadzieniem kulki pizzowe? Z tym sprawdzonym przepisem jest to łatwe i przyjemne.
- 1. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go go wyrośnięcia
- 2. krok – przygotowanie farszu do kulek
- 3. krok – podzielenie ciasta, nałożenie farszu i uformowanie kulek
- 4. krok – ułożenie kulek w formie do zapiekania
- 5. krok – upieczenie kulek pizzowych w piekarniku
Jak podawać kulki pizzowe?
Przepis na domowe pizzowe kuleczki warto zapisać. To dobry zamiennik tradycyjnej włoskiej pizzy. Ta ciekawa przekąska jest nie tylko wyjątkowo dobra, ale i efektowna. Dlatego idealnie sprawdzi się podczas domowej imprezy. Kulki można też przygotować na kolację lub zabrać ze sobą do pracy zamiast kanapek. Świetnie smakują jeszcze lekko ciepłe. Równie dobre są po ostygnięciu.
Pełne smaku i aromatu kulki pizzowe najlepiej podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z posiekaną natką pietruszki lub bazylią. Sprawdzi się też domowy sos pomidorowy, jogurtowy z ziołami lub klasyczny czosnkowy.
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 7 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Farsz:- 250 g startej mozzarelli
- 120 g startego żółtego sera
- 100 g szynki lub salami
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać drożdże i cukier. Wlać wodę i dokładnie wymieszać.
- Wsypać mąkę i sól. Wlać oliwę z oliwek. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub salami i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i bazylią. Wymieszać i podgrzewać kilka chwil. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Wsypać startą mozzarellę i ser żółty. Wymieszać.
- Ciasto podzielić na równe porcje. Rozwałkować na nieduże placki i nakładać porcje farszu. Zlepiać i formować okrągłe bułeczki. Układać je obok siebie w formie wysmarowanej oliwą z oliwek. Wierzch posypać oregano.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać z oliwą z oliwek wymieszaną z natką pietruszki lub sosem pomidorowym, czosnkowym lub ziołowym.