Tarta z pstrągiem wędzonym: ulepszony przepis z "Ziemniak czy kartofel?"

Tarta z pstrągiem wędzonym: ulepszony przepis z Ziemniak czy kartofel?
Autor: Shutterstock.com Tarta z pstrągiem lub łososiem wędzonym na ciepło to ulepszony przepis z "Ziemniak czy kartofel?"
łatwy
45 min
4

Tarta na kruchym cieście z ziemniakami, porem i wędzonym pstrągiem lub łososiem to prawdziwe arcydzieło sztuki kuchennej. Przebojowa tarta z kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Zamościu jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Idealnie wpisuje się w rewolucyjne menu restauracji "Ziemniak, czy kartofel".

SKŁADNIKI

  • 375 g gotowego ciasta kruchego
  • 200 g gotowanych lub pieczonych ziemniaków
  • 200 g pora, pokrojonego w słupki
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka L, lekko ubite
  • 1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 180 g wędzonego na gorąco pstrąga tęczowego lub łososia
  • 100 g liści rukwi wodnej, rukoli lub roszponki
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kruche ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem tarty. 
  • Kruchym ciastem wylepić dno i boki formy do tarty o średnicy 23 cm. Lub formy tortowej.
  • Ziemniaki pokroić w plasterki. Pora zeszklić na maśle. Warzywa przełożyć na surowe ciasto. 
  • Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, skórką cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Mieszaniną zalać ziemniaki i pora na cieście.
  • Wędzonego pstrąga pokroić lub porwać na kawałki. Ułożyć na wierzchu tarty. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C przez 40-45 minut. 
  • Przed podaniem pokroić. Podawać udekorowane liśćmi sałat.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej