Tarta z pstrągiem wędzonym: ulepszony przepis z "Ziemniak czy kartofel?"
2021-10-21
łatwy
45 min
4
Tarta na kruchym cieście z ziemniakami, porem i wędzonym pstrągiem lub łososiem to prawdziwe arcydzieło sztuki kuchennej. Przebojowa tarta z kuchennych rewolucji Magdy Gessler w Zamościu jest pyszna i łatwa w przygotowaniu. Idealnie wpisuje się w rewolucyjne menu restauracji "Ziemniak, czy kartofel".
SKŁADNIKI
- 375 g gotowego ciasta kruchego
- 200 g gotowanych lub pieczonych ziemniaków
- 200 g pora, pokrojonego w słupki
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka L, lekko ubite
- 1/2 łyżeczki skórki z cytryny lub 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- 180 g wędzonego na gorąco pstrąga tęczowego lub łososia
- 100 g liści rukwi wodnej, rukoli lub roszponki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kruche ciasto wyjąć z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem tarty.
- Kruchym ciastem wylepić dno i boki formy do tarty o średnicy 23 cm. Lub formy tortowej.
- Ziemniaki pokroić w plasterki. Pora zeszklić na maśle. Warzywa przełożyć na surowe ciasto.
- Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajkami, skórką cytryny, pieprzem i szczyptą soli. Mieszaniną zalać ziemniaki i pora na cieście.
- Wędzonego pstrąga pokroić lub porwać na kawałki. Ułożyć na wierzchu tarty.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190°C przez 40-45 minut.
- Przed podaniem pokroić. Podawać udekorowane liśćmi sałat.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?