Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem

Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem
Autor: Shutterstock Ziemniaczane talarki zapiekane z boczkiem i tartym serem
łatwy
30 min
4

Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem to łatwe danie na bezstresowy obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam takie łatwe przepisy, w których piekarnik za mnie czyni cuda. Potrawie świeżości doda zielony koperek. Moim zdaniem niezbędny!

Więcej niebanalnych przepisów na pieczone ziemniaki:

Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie

Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne

Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków 

Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto

I jeszcze więcej przepisów w Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g cebuli
  • 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego
  • 4 łyżki oleju
  • 200 g żółtego sera startego
  • 200 ml śmietanki 12-18%
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • 1 łyżka masła do posmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz, pokrój na talarki grubości 0,5 cm. Zalej wrzątkiem i gotuj około 10 minut. Odcedź, zalej śmietaną i odstaw. 
  • Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w kostkę.
  • Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.
  • Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  • Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
  • Ziemniaki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Warstwy przekładaj zrumienionym boczkiem z cebulą oraz tartym serem. Ostatnią warstwą powinien być ser. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
  • Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch ziemniaków zrumieni.
  • Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej