Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Talarki ziemniaczane zapiekane z boczkiem i serem to łatwe danie na bezstresowy obiad lub ciepłą kolację. Uwielbiam takie łatwe przepisy, w których piekarnik za mnie czyni cuda. Potrawie świeżości doda zielony koperek. Moim zdaniem niezbędny!
Więcej niebanalnych przepisów na pieczone ziemniaki:
Koźlaki zapiekane z ziemniakami w śmietanie
Jogurtowe ziemniaki pieczone w rękawie: pyszne i niskokaloryczne
Zapiekanka z wiórków ziemniaczanych: bezbłędny przepis na sycący placek z ziemniaków
Pieczone ziemniaczki podawane z ogórkowo-szczypiorkowym pesto
I jeszcze więcej przepisów w Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków przeznaczonych do pieczenia
- 1 ząbek czosnku
- 200 g cebuli
- 200 g bekonu lub surowego boczku wędzonego
- 4 łyżki oleju
- 200 g żółtego sera startego
- 200 ml śmietanki 12-18%
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz, pokrój na talarki grubości 0,5 cm. Zalej wrzątkiem i gotuj około 10 minut. Odcedź, zalej śmietaną i odstaw.
- Cebulę pokrój na krążki, czosnek posiekaj. Boczek lub bekon pokrój w kostkę.
- Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj boczek i zrumień go.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Rozgrzej piekarnika do 200°C. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem.
- Ziemniaki układaj warstwami w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem. Warstwy przekładaj zrumienionym boczkiem z cebulą oraz tartym serem. Ostatnią warstwą powinien być ser. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.
- Piecz na środkowej półce w temperaturze 200°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch ziemniaków zrumieni.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw na 5 minut przed podaniem. Podawaj posypane posiekanym koperkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?