Szparagowa frittata z kurczakiem i ryżem
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Frittata ze szparagami i ryżem to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować bardzo szybko. Szparagi, pierś kurczaka i ryż połączone jajeczno-śmietanową masą zamienią waszą kolację lub szybki południowy posiłek w prawdziwą ucztę smakoszy. Frittatę, jak każdy omlet, zazwyczaj robi się na patelni, ale można wszystko przygotować wcześniej i przełożyć do naczynia do zapiekania. A przed samym zapieczeniem zalać jajeczną masą. To sprytny sposób nie tylko na połączenie ryżu i szparagów, ale także na wykorzystanie innych składników.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 jajek
- 200 ml śmietany 18%
- 1 pierś kurczaka (pojedyncza)
- 1 pęczek szparagów
- 1 torebka ryżu lub 100 g suchego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ryż ugotować według zaleceń na opakowaniu.
- Pierś kurczaka pokroić na kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Szparagom odłamać łykowate końcówki, łodygi pokroić w poprzek na niewielkie kawałki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, smażyć do zeszklenia.
- Dodać kawałki piersi kurczaka, smażyć do zrumienienia. Dodać szparagi i smażyć jeszcze 1-3 minuty.
- Dodać na patelnię ugotowany ryż i wymieszać zawartość.
- Jajka rozkłócić z odrobiną soli, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć, wszystko dobrze wymieszać.
- Zawartość patelni zalać masą jajeczno-śmietanową i przykryć pokrywką. Można także przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 20 minut.