Szparagi w sosie beszamelowym - sprawdzony przepis na znakomite szparagi pod beszamelem

2017-08-31
Szparagi w sosie beszamelowym
Autor: Shutterstock Szparagi w sosie beszamelowym
łatwy
0 min
4

Podajemy łatwy przepis na szparagi w sosie beszamelowym. Beszamel - jasny, delikatny sos znakomicie podkreśli smak szparagów. Jak zrobić szparagową zapiekankę w sosie beszamelowym?

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Składniki

1 pęczek białych szparagów

1 pęczek zielonych szparagów

garść startego na wiórki sera - najlepiej twardego i ostrego, klasycznym wyborem będzie parmezan - ale warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować z innymi serami

łyżka masła

czubata łyżka mąki

pół szklanki mleka

łyżka oliwy z oliwek

sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz (możemy też użyć czarnego), odrobina cukru, szczypta gałki muszkatołowej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Białe szparagi obieramy, pozbywając się twardych końcówek. Zielonych obierać nie musimy.  Warzywa gotujemy na parze, albo ustawiamy w garnku w taki sposób, by delikatne pączki wystawały ponad wrzątek; gotujemy 5 minut - powinny być wciąż jędrne.

Tymczasem robimy beszamel: masło podgrzewamy na patelni do roztopienia, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż powstanie jasna zasmażka. Kiedy tylko masa zacznie się rumienić, patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy mątewką albo miksujemy, aż znikną grudki.

Podgrzewamy na minimalnym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Masa łatwo się przypala, trzeba wciąż ją mieszać. Gdy zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wreszcie ser.

Szparagi układamy w natłuszczonej formie, polewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 - 25 minut; krócej, jeśli łodygi szparagów były cienkie; dłużej, jeśli grube.

Całość możemy jeszcze raz przed pieczeniem posypać drobno startym serem - powstanie apetyczna i chrupiąca skórka.