Szparagi w sosie beszamelowym - sprawdzony przepis na znakomite szparagi pod beszamelem
2022-05-13
łatwy
40 min
4
Podajemy łatwy przepis na szparagi w sosie beszamelowym. Beszamel - jasny, delikatny sos znakomicie podkreśli smak szparagów. Jak zrobić szparagową zapiekankę w sosie beszamelowym?
SKŁADNIKI
- 1 pęczek białych szparagów
- 1 pęczek zielonych szparagów
- garść startego na wiórki sera
- łyżka masła
- czubata łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz (możemy też użyć czarnego), odrobina cukru, szczypta gałki muszkatołowej.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białe szparagi obieramy, pozbywając się twardych końcówek. Zielonych obierać nie musimy. Warzywa gotujemy na parze, albo ustawiamy w garnku w taki sposób, by delikatne pączki wystawały ponad wrzątek; gotujemy 5 minut - powinny być wciąż jędrne.
- Tymczasem robimy beszamel: masło podgrzewamy na patelni do roztopienia, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż powstanie jasna zasmażka. Kiedy tylko masa zacznie się rumienić, patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy mątewką albo miksujemy, aż znikną grudki.
- Podgrzewamy na minimalnym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Masa łatwo się przypala, trzeba wciąż ją mieszać. Gdy zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wreszcie ser. Najlepiej twardy i ostry, klasycznym wyborem będzie parmezan - ale warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować z innymi serami
- Szparagi układamy w natłuszczonej formie, polewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 - 25 minut; krócej, jeśli łodygi szparagów były cienkie; dłużej, jeśli grube.
- Całość możemy jeszcze raz przed pieczeniem posypać drobno startym serem - powstanie apetyczna i chrupiąca skórka.
Sos beszamelowy: jak zrobić?