Szparagi w sosie beszamelowym - sprawdzony przepis na znakomite szparagi pod beszamelem

2022-05-13
Rampapam
Szparagi w sosie beszamelowym
Autor: Shutteratock Szparagi w sosie beszamelowym udekorowane mikrolistkami.
łatwy
40 min
4

Podajemy łatwy przepis na szparagi w sosie beszamelowym. Beszamel - jasny, delikatny sos znakomicie podkreśli smak szparagów. Jak zrobić szparagową zapiekankę w sosie beszamelowym?

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • garść startego na wiórki sera 
  • łyżka masła
  • czubata łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz (możemy też użyć czarnego), odrobina cukru, szczypta gałki muszkatołowej.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białe szparagi obieramy, pozbywając się twardych końcówek. Zielonych obierać nie musimy.  Warzywa gotujemy na parze, albo ustawiamy w garnku w taki sposób, by delikatne pączki wystawały ponad wrzątek; gotujemy 5 minut - powinny być wciąż jędrne.
  • Tymczasem robimy beszamel: masło podgrzewamy na patelni do roztopienia, dodajemy mąkę, podgrzewamy, aż powstanie jasna zasmażka. Kiedy tylko masa zacznie się rumienić, patelnię zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy mątewką albo miksujemy, aż znikną grudki.
  • Podgrzewamy na minimalnym ogniu, powoli doprowadzając do wrzenia. Masa łatwo się przypala, trzeba wciąż ją mieszać. Gdy zgęstnieje, dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową, wreszcie ser. Najlepiej twardy i ostry, klasycznym wyborem będzie parmezan - ale warto puścić wodze fantazji i poeksperymentować z innymi serami
  • Szparagi układamy w natłuszczonej formie, polewamy beszamelem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 - 25 minut; krócej, jeśli łodygi szparagów były cienkie; dłużej, jeśli grube.
  • Całość możemy jeszcze raz przed pieczeniem posypać drobno startym serem - powstanie apetyczna i chrupiąca skórka.
Sos beszamelowy: jak zrobić?

Galeria: Szparagi - przepisy na szparagi z piekarnika, z patelni i na parze

Rampapam