Suflet z kapusty i ziemniaków
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pomysł na niedrogi i pyszny obiad, włoska kapusta i ziemniaki zapieczone w pysznym suflecie z odrobiną wędzonego schabu. Suflet z kapusty i ziemniaków to smaczny i oszczędny i bardzo treściwy obiad dla rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty włoskiej
- 750 g ziemniaków
- 400 g wędzonego schabu
- 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
- 5 jajek
- sól i pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę bez głąba i grubych nerwów poszatkuj drobno i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w plasterki. Schab pokrój w paski.
- Do wysmarowanej tłuszczem blachy wykładamy połowę ziemniaków, na to kapustę, schab i resztę ziemniaków.
- Śmietanę roztrzep z jajkami i przyprawami , zalej nią danie.
- Piecz około 45 minut w temperaturze 200 St. C.