Suflet z kapusty i ziemniaków

2021-03-29
Suflet z kapusty i ziemniaków
Autor: Shutterstock Suflet z kapusty i ziemniaków z dodatkiem wędzonego schabu
łatwy
45 min
4

Pomysł na niedrogi i pyszny obiad, włoska kapusta i ziemniaki zapieczone w pysznym suflecie z odrobiną wędzonego schabu. Suflet z kapusty i ziemniaków to smaczny i oszczędny i bardzo treściwy obiad dla rodziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 750 g ziemniaków
  • 400 g wędzonego schabu
  • 1 małe opakowanie kwaśnej śmietany
  • 5 jajek
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę bez głąba i grubych nerwów poszatkuj drobno i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź.
  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, a następnie obierz i pokrój w plasterki. Schab pokrój w paski.
  • Do wysmarowanej tłuszczem blachy wykładamy połowę ziemniaków, na to kapustę, schab i resztę ziemniaków.
  • Śmietanę roztrzep z jajkami i przyprawami , zalej nią danie.
  • Piecz około 45 minut w temperaturze 200 St. C.