Różowa pizza z sokiem z buraków - kapitalny przepis na wiosnę

Różowa pizza z sokiem z buraków - kapitalny przepis na wiosnę
Autor: Shutterstock.com Różowa pizza z sokiem z buraków - kapitalny przepis na wiosnę
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta niecodzienna pizza swój różowy kolor zawdzięcza dodatkowi soku z buraków. W połączeniu z zielonymi brokułami to ciesząca oko przekąska i do tego przepyszna. Absolutnie kapitalny przepis na wiosnę! 

SKŁADNIKI

  • Na spód do pizzy:
  • 150 ml letniej wody
  • 8 g drożdży liofilizowanych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta cukru
  • 500 g mąki
  • 100 ml soku z buraków
  • 2 łyżki oleju
  • Na wierzch pizzy:
  • 300 g białego sosu czosnkowego pizza bianca lub śmietany 18% 
  • 150 g brokułów
  • 80 g pestek granatu
  • 250 g tartego sera do pizzy
  • 20 g kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
  • kilka liści sałaty Lollo Rosso (opcjonalnie)
  • kilka listków rukwi wodnej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wsyp mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj sok z buraków, sól i olej i dokładnie zagnieć ciasto hakiem do ciasta.
  • Teraz ponownie zagnieść ciasto ręcznie na blacie. Zagniataj do chwili, gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 35°C) na około 40 minut.
  • W międzyczasie pokrój brokuły i gotuj przez kilka minut. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i podziel na cztery małe kulki ciasta. Rozciągnij lub rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek.
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj placek białym sosem lub śmietaną. Rozłóż na nim brokuły i posyp serem.
  • Piecz pizze w piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp pestkami granatu. Ewentualnie dodaj kiełki fasoli i liście sałaty. Smacznego!
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Pizza - najlepsze przepisy wg czytelników Beszamel.pl

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej