Różowa pizza z sokiem z buraków - kapitalny przepis na wiosnę
2022-03-30
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta niecodzienna pizza swój różowy kolor zawdzięcza dodatkowi soku z buraków. W połączeniu z zielonymi brokułami to ciesząca oko przekąska i do tego przepyszna. Absolutnie kapitalny przepis na wiosnę!
SKŁADNIKI
- Na spód do pizzy:
- 150 ml letniej wody
- 8 g drożdży liofilizowanych
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta cukru
- 500 g mąki
- 100 ml soku z buraków
- 2 łyżki oleju
- Na wierzch pizzy:
- 300 g białego sosu czosnkowego pizza bianca lub śmietany 18%
- 150 g brokułów
- 80 g pestek granatu
- 250 g tartego sera do pizzy
- 20 g kiełków fasoli mung (opcjonalnie)
- kilka liści sałaty Lollo Rosso (opcjonalnie)
- kilka listków rukwi wodnej (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wsyp mąkę do miski robota kuchennego. Dodaj wodę, drożdże i cukier. Wymieszaj. Następnie dodaj sok z buraków, sól i olej i dokładnie zagnieć ciasto hakiem do ciasta.
- Teraz ponownie zagnieść ciasto ręcznie na blacie. Zagniataj do chwili, gdy ciasto będzie gładkie, elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Następnie uformuj z niego kulę. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 35°C) na około 40 minut.
- W międzyczasie pokrój brokuły i gotuj przez kilka minut. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto i podziel na cztery małe kulki ciasta. Rozciągnij lub rozwałkuj każdą kulkę ciasta na okrągły placek.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C z funkcją grzania górnego i dolnego. Posmaruj placek białym sosem lub śmietaną. Rozłóż na nim brokuły i posyp serem.
- Piecz pizze w piekarniku przez około 15 minut. Po upieczeniu odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie posyp pestkami granatu. Ewentualnie dodaj kiełki fasoli i liście sałaty. Smacznego!
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!