Quiche lorraine wg Magdy Gessler: Kuchenne rewolucje, Corum [Śniadaniarnia] Karpacz
Restauracja Corum w Karpaczu bohater 10 odcinka 5 sezonu Kuchennych rewolucji okazała się klapą. Mimo wysiłków Magdy Gessler, zmiany nazwy na Śniadaniarnia i wypracowania nowego śniadaniowego menu w baru mlecznego najwyższej jakości. Restauratorka tak to podsumowała: „Ogólnie rzecz biorąc, niczego się tu nie nauczono, nic tu po mnie. Miejsce uważam za nieudane”. Jedną z propozycji menu był quiche lorraine.
Quiche lorraine to słynny na całym świecie placek z kruchego ciasta z jajecznym nadzieniem bogatym w boczek i cebulę. To wyśmienity przykład przebogatej kuchni francuskiej ceniącej dobre, wypróbowane smaki prostych składników. Quiche lorraine jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj i ciesz się smakiem wyśmienitej kuchni francuskiej.
Zobacz także: Szlakiem MAGDY GESSLER: jak dojechać do restauracji Corum / Śniadaniarnia w Karpaczu
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 1/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki śmietany 18%
- 10 dag startego żółtego sera
- 3 jajka
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę.
- Na wierzchu połóż pokrojony w kostkę lub w cieniutkie plastry boczek.
- Jajka roztrzep z mlekiem i śmietaną, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na ciasto.
- Piecz 25–30 minut w temp. 200°C.