Kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych

2021-03-31
Kulebiak na Wigilię: przepis, który nie ma sobie równych
Autor: Shutterstock Kulebiak, czyli najczęściej ciasto drożdżowe z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to pyszny dodatek do czerwonego barszczu.
średni
50 min
4

Kulebiak na Wigilię - w duecie z czerwonym barszczem pojawia się na świątecznych stołach w wielu domach. Jak przygotować smacznego kulebiaka? Oto przepis.

 

Farsz do kulebiaka, jeśli go zrobimy zbyt dużo, możemy zamrozić i przygotować z niego,  na przykład na sylwestra, kruche paszteciki z kapustą i grzybami

Dowiedz się, jak zrobić idealne ciasto drożdżowe:

Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego. Jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe? [WIDEO]

SKŁADNIKI

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła
  • 50 g oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • białko
  • gruba sól i kminek do posypania kulebiaka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę ugotować i odcedzić, pieczarki pokroić i udusić na maśle, cebulę pokroić drobno i zeszklić na maśle. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
  • W misce zasypać drożdże cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Następnie wbić żółtka, wsypać cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać łopatką.
  • Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać ciasto dokładnie łopatką, aż będzie odstawało od brzegów miski, posypać je po wierzchu mąką, uformować w misce kulę.
  • Do większej miski nalać ciepłej ale nie gorącej wody.
  • Wstawić miskę z ciastem do wody, przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny.
  • Kiedy ilość ciasta podwoi się, wyjąć je na stolnicę i lekko rozrobić.
  • Podzielić ciasto dwie części, rozwałkować dwa okrągłe placki.
  • Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć pierwszym plackiem, nałożyć nadzienie, przykryć drugim plackiem. Zostawić na kilka minut do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym białkiem i posypać solą i kminkiem.
  • Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180 stopni C. Podawać na ciepło.