Przepyszne udka kurczaka pieczone z ziemniakami i warzywami: minimum pracy, maksimum smaku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Udka kurczaka pieczone z ziemniakami, cebulą i marchwią to smaczne danie obiadowe. Wykorzystując zalety piekarnika otrzymamy doskonały posiłek przy minimum pracy. Przepyszne udka kurczaka będą smakowały każdemu!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 6 udek kurczaka, z kością
- 600 g ziemniaków drobnych
- 200 g marchwi
- 200 g cebuli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Cebulę pokroić na ósemki. Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce.
- W brytfannie lub innym naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, cebulę i startą marchew. Polać 1 łyżką oleju. Posypać tymiankiem i solą. Wymieszać.
- Udka kurczaka osuszyć papierowym ręcznikiem, polać 1 łyżką oleju i posypać przyprawą do kurczaka. Wymieszać, aby olej i przyprawa otoczyły udka.
- Na warzywach ułożonych w brytfannie poukładać udka kurczaka.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 1 godzinę.