Przepis na zapiekankę szpinakowo-pomidorową - wegetariański przysmak, który urzeknie każdego

Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa
Autor: Shutterstock Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa - smaczna i aromatyczna potrawa wegetariańska.
łatwy
35 min
4

Zapiekanka szpinakowo-pomidorowa to znakomite danie wegetariańskie, które można podać na lunch, obiad lub ciepłą kolację. To potrawa smaczna, łatwa w przygotowaniu i niedroga. Moja rodzina ją wprost uwielbia, a ja się cieszę, że bez grymasów zjadają sporą porcję warzyw. Polecam zapiekankę z pomidorami i szpinakiem.

 

Zapiekanki - super dania w stylu zero waste

Zapiekanki mają w naszym menu szczególne miejsce, po pierwsze dlatego, że są pyszne, z czego cieszy się cała rodzina. Po drugie dlatego, że są łatwe w przygotowaniu, bo po wstępnej obróbce, po prostu wstawiamy je na jakiś czas do piekarnika i temperatura wieńczy dzieło. To dla mnie godzinka "wolnego". Po trzecie dlatego, że pozwalają dbać o budżet domowy i środowisko. Zużywamy do ich zrobienia resztki, które w innym wypadku pewnie trafiły by do kosza. A tak nic się nie marnuje.

Polecam także:

Zapiekanki z makaronem: 22 najlepsze przepisy na tani obiad

Zapiekanki ziemniaczane - 22 przepisy na zapiekanki z ziemniaków

Zapiekanki z kaszą: TOP przepisy z gryczaną, jęczmienną, manną i jaglaną

Składniki

1 paczka makaronu typu świderki

2 opakowania mrożonego szpinaku

1 drobiowa kostka rosołowa

3-4 pomidory

300 g żółtego sera

sól ziołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Makaron należy ugotować al dente, odcedzić i odstawić. Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić w plastry.

Najważniejszą częścią dania powinien być aromatyczny szpinak - może być z mrożonki, ale należy go najpierw wrzucić do prostego bulionu (woda z kostką rosołową). Po kilku minutach gotowania, gdy szpinak naciągnie przyprawami z kostki rosołowej można go wyjąć z garnka.

W żaroodpornym naczyniu na dnie kładziemy pierwszą warstwę makaronu, którą przykrywamy szpinakiem oraz pomidorami. Warstwę posypujemy startym serem.  Warstwy z makaronu, szpinaku, pomidorów i tartego sera wykładamy aż do zapełnienia naczynia.

Do całości warto dolać kilka łyżek bulionu, w którym gotowaliśmy szpinak. Dzięki temu danie na pewno nie będzie suche. Na ostatniej warstwie dobrze sprawdza się największa ilość sera.

Tak przygotowane danie wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut.

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z ...

więcej