Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pożywne spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym to przepyszne danie dla całej rodziny. Z niewielu składników wyczarujesz obfite danie, które zniknie z talerzy w kilka minut.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 350 g spaghetti
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g posiekanych pomidorów z puszki
- 150 ml tłustej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- Sól, pieprz
- Oregano, suszone
- 150 g tartego sera
- 50 g tartego parmezanu
- Bazylia, świeża
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotuj spaghetti al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
- Włóż mięso mielone do miski i dobrze dopraw solą, pieprzem i oregano. Z masy zrób klopsiki.
- Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i usmaż klopsiki na rumiano ze wszystkich stron. Następnie wyjmij z patelni i odsącz na kuchennym ręczniku.
- Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. Dodaj 1 łyżkę oleju do patelni i smaż do miękkości - następnie na patelnię dodaj pokrojone pomidory i zagotuj.
- Do pomidorowego sosu dodaj śmietanę. Dopraw sos solą, pieprzem, cukrem i oregano.
- Dodaj spaghetti do sosu i wszystko wymieszaj.
- Wyłóż makaron na duże naczynie żaroodporne. Połóż klopsiki na wierzchu. Rozłóż tarty ser na zapiekance i umieść go w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Piecz zapiekankę przez 30 do 35 minut.
- Przed podaniem udekoruj startym parmezanem i świeżymi liśćmi bazylii. Smacznego!