Pizza ze szpinakiem - szybki przepis na pyszną pizzę

2021-03-29
Pizza ze szpinakiem
Autor: Shutterstock Pizzę ze szpinakiem można udoskonalić wybijając przed upieczeniem na jej wierzch jajka.
łatwy
45 min
4

Proponujemy pizzę ze szpinakiem. Kiedy mamy ochotę na pizzę wcale nie musimy zamawiać tej z pizzerii. Pizza jest prosta w przygotowaniu, a jeśli mamy wcześniej przygotowanie ciasto, wówczas wystarczy pół godziny i już będzie gotowa.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka soli
  • niepełna szklanka ciepłej wody

    Farsz:

    ok. 400 g szpinaku
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • straty parmezan + mozarella
  • pestki słonecznika
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na ok. 10 minut. Do mąki wymieszanej z solą dodać oliwę. Pośrodku zrobić dołek i wlać tam drożdże.
  • Ciasto wyrabiać powoli i zagnieść na stolnicy wysypanej mąką. Podzielić na dwie części, z których uformować kule. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia przykryte wilgotną ściereczką (ok. 1-2 godzin w ciepłym miejscu). Ciasto jest gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
  • Pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć. Szpinak dodać do czosnku i dusić chwilę. Dodać śmietanę ser i przyprawić. Poddusić i dosypać uprażone pestki.
  • Formujemy placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy farsz. Na wierzch można wybić 3 małe jajka. Pieczemy ok. 20 minut w 210ºC (na specjalnym kamieniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).