Pizza ze szpinakiem - szybki przepis na pyszną pizzę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Proponujemy pizzę ze szpinakiem. Kiedy mamy ochotę na pizzę wcale nie musimy zamawiać tej z pizzerii. Pizza jest prosta w przygotowaniu, a jeśli mamy wcześniej przygotowanie ciasto, wówczas wystarczy pół godziny i już będzie gotowa.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka soli
- niepełna szklanka ciepłej wody
Farsz:
ok. 400 g szpinaku - 2 łyżki śmietany
- 2 ząbki czosnku
- straty parmezan + mozarella
- pestki słonecznika
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, odstawić na ok. 10 minut. Do mąki wymieszanej z solą dodać oliwę. Pośrodku zrobić dołek i wlać tam drożdże.
- Ciasto wyrabiać powoli i zagnieść na stolnicy wysypanej mąką. Podzielić na dwie części, z których uformować kule. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia przykryte wilgotną ściereczką (ok. 1-2 godzin w ciepłym miejscu). Ciasto jest gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
- Pokrojony czosnek wrzucić na rozgrzaną oliwę i podsmażyć. Szpinak dodać do czosnku i dusić chwilę. Dodać śmietanę ser i przyprawić. Poddusić i dosypać uprażone pestki.
- Formujemy placki smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy farsz. Na wierzch można wybić 3 małe jajka. Pieczemy ok. 20 minut w 210ºC (na specjalnym kamieniu lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia).