Pizza Chicago: jak upiec deep dish pizza
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pizza w stylu chicagowskim pieczona jest w piekarniku w głębokim naczyniu (ang. deep dish). Na grubym drożdżowym cieście układa się składniki w odwrotnej kolejności i w dużo większych ilościach. Najpierw na dnie ciasta ląduje dużo sera mozzarella, na nim pozostałe dodatki: grzyby, mięso, kiełbasa, warzywa, a wszystko to przykrywa się sosem pomidorowym.
Pizzę z głębokiego naczynia po raz pierwszy przygotował w latach 40. XX w. Ike Sewell, właściciel i założyciel, znajdującej się przy skrzyżowaniu Ohio Street i Wabash Avenue, Pizzeria Uno. Pizza w tym stylu szybko zyskała swoich zagorzałych wielbicieli i dziś serwowana jest nie tylko w mieście swoich narodzin, ale także na całym świecie, jako pizza w stylu Chicago.
SKŁADNIKI
- 1 porcja ciasta przygotowanego wg przepisu na pizzę
- 500 g pomidorów pelati
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 150 g sera mozzarella w plastrach
- 150 g tartego sera mozzarella
- 1 czubata łyżka parmezanu
- 3-5 pieczarek
- 4-6 plastrów gotowanej szynki
- 6-8 czarnych oliwek
- 2 mięsiste pomidory lub 150 g pomidorków koktajlowych
- oraz tortownica lub okrągła forma do ciasta o wysokich ściankach
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Porcję ciasta rozwałkować i wylepić nim posmarowaną olejem tortownicę tak, aby powstały wysokie ścianki.
- Przygotować sos: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju.
- Do cebuli dodać pomidory, przyprawić oregano i bazylią, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 10 minut.
- Pieczarki i oliwki pokroić na plasterki, szynkę na kawałki, pomidory na dość grube plastry. Jeśli używacie pomidorków koktajlowych to przekroić każdy na pół.
- Na dnie ciasta położyć mozzarellę pokrojoną na plastry.
- Na serze ułożyć pieczarki, szynkę i oliwki. Posypać tartym serem. Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów.
- Całość zalać sosem pomidorowym.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C z włączonym grzaniem góra-dół i piec 25 minut na dolnej półce.
- Gotową pizzę posypać parmezanem i podawać od razu, póki ser jest półpłynny.