Pikantne bułeczki drożdżowe - idealne na śniadanie, kolację i jako dodatek do czystych zup

Pikantne bułeczki drożdżowe - idealne na śniadanie, kolację  i jako dodatek do czystych zup
Autor: Shutterstock Domowe bułeczki drożdżowe można nadziewać według własnych upodobań
łatwy
45 min
4

Pikantne bułeczki drożdżowe przygotujesz bez problemu. Możesz je nadziewać farszem proponowanym przez nas w przepisie, albo tym, co masz akurat pod ręką. Doskonałe są w wersji wegetariańskiej - z posiekanym jajkiem na twardo i szpinakiem. Można przygotować też wariant z rybą wędzoną i czym tylko pragniesz je nadziać.

Te bułeczki świetnie smakują na ciepło i na zimno. Dlatego można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Idealnie sprawdzą się też jako dodatek do czystych zup, np.: barszczu, rosołu.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Farsz:
  • 450 g pieczarek
  • 100 g kiełbasy o zdecydowanym smaku
  • mała cebula
  • 100 g ostrego sera 
  • 2 łyżki oleju 
  • Dodatkowo:
  • roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
  • ewentualnie ulubione zioła, sezam lub czarnuszka do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami, wlać olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
  • Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut). Gdy ciasto rośnie przygotować farsz.
  • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
  • Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać pieczarki i smażyć do miękkości grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do przestudzonego farszu i dobrze wymieszać.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić.
  • Następnie bułeczki układać w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wybranymi ziołami lub ziarnami. Piec w temperaturze 180 C przez ok. 25 minut, do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej