Pikantne bułeczki drożdżowe - idealne na śniadanie, kolację i jako dodatek do czystych zup
2021-11-12

łatwy
45 min
4
Pikantne bułeczki drożdżowe przygotujesz bez problemu. Możesz je nadziewać farszem proponowanym przez nas w przepisie, albo tym, co masz akurat pod ręką. Doskonałe są w wersji wegetariańskiej - z posiekanym jajkiem na twardo i szpinakiem. Można przygotować też wariant z rybą wędzoną i czym tylko pragniesz je nadziać.
Te bułeczki świetnie smakują na ciepło i na zimno. Dlatego można je zabrać na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Idealnie sprawdzą się też jako dodatek do czystych zup, np.: barszczu, rosołu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 szklanka letniej wody
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- Farsz:
- 450 g pieczarek
- 100 g kiełbasy o zdecydowanym smaku
- mała cebula
- 100 g ostrego sera
- 2 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
- ewentualnie ulubione zioła, sezam lub czarnuszka do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, jajko i wodę z drożdżami, wlać olej i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
- Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (powinno to trwać ok. 40-60 minut). Gdy ciasto rośnie przygotować farsz.
- Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
- Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i chwilę smażyć razem z cebulą, dodać pieczarki i smażyć do miękkości grzybów. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
- Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do przestudzonego farszu i dobrze wymieszać.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki. Na każdym układać sporą ilość farszu. Brzegi krążków unieść do góry i dobrze skleić.
- Następnie bułeczki układać w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach, tak by mogły w czasie pieczenia połączyć się ze sobą. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Przed włożeniem do piekarnika wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać wybranymi ziołami lub ziarnami. Piec w temperaturze 180 C przez ok. 25 minut, do zrumienienia.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego