Pączki mięsne: przepis na pączki drożdżowe z podrobami
Pączki mięsne to jeden z najstarszych przepisów kuchni polskiej. Do XVI w. w zapusty pączki nadziewano słoniną lub boczkiem według zasady, że dobre z dobrym czyni wszystko jeszcze lepszym. Z czasem obyczaj ten wyparły słodkie pączki polewane miodem i nadziewane powidłami. Pączki nadziewane mięsem przetrwały w kuchni ludowej wielu regionów Polski. Popularnym nadzieniem są tanie podroby: płucka wieprzowe, żołądki drobiowe, wątroba wieprzowa lub wątróbki. Wypróbujcie przepis na pączki nadziewane podrobami i cieszcie się ich smakiem nie tylko w karnawale.
Polecamy również:
Ekpresowe, słone pączki z kminkiem
Babeczki na słono z PASTĄ ORZECHOWĄ
Racuchy z dyni na słono: obiad w stylu wege
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg mąki
- 1 łyżka cukru
- 5 dkg drożdży
- ½ l mleka
- 10 żółtek jaja
- sól
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 1 kg podrobów (płucka i wątróbki wieprzowe)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowujemy tradycyjne ciasto drożdżowe na pączki.
- Mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
- Ucieramy żółtka ze stopionym masłem, mąką, mlekiem, solą i przygotowanym wcześniej rozczynem drożdży.
- Zarobione ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby urosło.
- Podroby gotujemy, studzimy i przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, cebulką pokrojoną w drobną kosteczkę.
- Gdy ciasto wyrośnie przystępujemy do formowania pączków.
- Wałkujemy ciasto na grubość około 1 cm.
- Szklanką wykrawamy z ciasta kółka. Na każde kółko kładziemy 1 łyżkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i zlepiamy po bokach.
- Formujemy owalne pączki i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.
- Pączki smażymy na gorącym tłuszczu.
- Można je jeść na ciepło. Smaczne są też na drugi dzień.