Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa
2020-09-07
łatwy
40 min
4
Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą to zachwycające danie, które zadowoli podniebienia miłośników wytrawnych ciast. Lekka, a jednocześnie wyrazista, po prostu pyszna.
Polecamy też:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 300 g mąki pszennej
- 185 g zimnego masła
- 150 – 180 ml zimnej wody
- duża szczypta soli
- Nadzienie:
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 1 biała część średniej wielkości pora
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane posiekane lub przepuszczone przez praskę
- około 150 g świeżego szpinaku
- 100-120 g sera feta
- 10 pomidorków koktajlowych
- 3 jajka
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki startego parmezanu (można pominąć)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę umieść w misce, masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach (tarkę możesz wcześniej wstawić do lodówki), a następnie siekaj mąkę z masłem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.
- Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy. Gotowe ciasto przenieś na wałku do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Rozłóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem odetnij jego nadmiar.
- Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.
- Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia.
- W czasie gdy spód ciasta się podpieka, przygotuj nadzienie: pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie. Wyłóż na podpieczony spód.
- Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć, przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.
- Jajka roztrzep z jogurtem i parmezanem, dopraw dość obficie pieprzem. Uważaj z solą, bo zarówno feta, jak i parmezan są zazwyczaj dość słone.
- Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zetnie i zarumieni.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?