Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa

2020-09-07
Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Do przygotowania tej  tarty  możesz użyć też gotowego spodu z ciasta kruchego (oczywiście bez cukru) - ale smaczniejsza będzie, gdy ciasto zrobisz samodzielnie
łatwy
40 min
4

Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą to zachwycające danie, które zadowoli podniebienia miłośników wytrawnych ciast. Lekka, a jednocześnie wyrazista, po prostu pyszna.

Składniki

Spód:

300 g mąki pszennej

185 g zimnego masła

150 – 180 ml zimnej wody

duża szczypta soli

Nadzienie:

2-3 łyżeczki oliwy

1 biała część średniej wielkości pora

2 ząbki czosnku, drobno posiekane posiekane lub przepuszczone przez praskę

około 150 g świeżego szpinaku

100-120 g sera feta

10 pomidorków koktajlowych

3 jajka

180 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki startego parmezanu (można pominąć)

sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę umieść w misce, masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach (tarkę możesz wcześniej wstawić do lodówki), a następnie siekaj mąkę z masłem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.

Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy. Gotowe ciasto przenieś na wałku do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Rozłóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem odetnij jego nadmiar. 

Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.

Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia.

W czasie gdy spód ciasta się podpieka, przygotuj nadzienie: pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie. Wyłóż na podpieczony spód.

Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć, przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.

Jajka roztrzep z jogurtem i parmezanem, dopraw dość obficie pieprzem. Uważaj z solą, bo zarówno feta, jak i parmezan są zazwyczaj dość słone.

Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zetnie i zarumieni.

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Polecamy też: