Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa

Obłędna tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą - zachwyt od pierwszego kęsa
Autor: Shutterstock Do przygotowania tej  tarty  możesz użyć też gotowego spodu z ciasta kruchego (oczywiście bez cukru) - ale smaczniejsza będzie, gdy ciasto zrobisz samodzielnie
łatwy
40 min
4

Tarta z pomidorami, szpinakiem i fetą to zachwycające danie, które zadowoli podniebienia miłośników wytrawnych ciast. Lekka, a jednocześnie wyrazista, po prostu pyszna.

Polecamy też:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 300 g mąki pszennej
  • 185 g zimnego masła
  • 150 – 180 ml zimnej wody
  • duża szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 2-3 łyżeczki oliwy
  • 1 biała część średniej wielkości pora
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane posiekane lub przepuszczone przez praskę
  • około 150 g świeżego szpinaku
  • 100-120 g sera feta
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki startego parmezanu (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę umieść w misce, masło zetrzyj na tarce o dużych oczkach (tarkę możesz wcześniej wstawić do lodówki), a następnie siekaj mąkę z masłem lub rozetrzyj pomiędzy palcami, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć jednolite ciasto.
  • Przełóż ciasto na oprószony mąką blat lub stolnicę, rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, na rozmiar nieco większy od wymiarów formy. Gotowe ciasto przenieś na wałku do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Rozłóż ciasto w formie, dociskając je ostrożnie do dna oraz zagłębień w bokach formy i nożykiem odetnij jego nadmiar. 
  • Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki na około pół godziny.
  • Formę ze schłodzonym ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i podpiekaj przez około 15 minut, aż do lekkiego zrumienienia.
  • W czasie gdy spód ciasta się podpieka, przygotuj nadzienie: pora pokrój w cienkie plasterki i podsmaż razem z posiekanym czosnkiem na rozgrzanej oliwie, aż nieco zmięknie. Wyłóż na podpieczony spód.
  • Na patelnię wrzuć umyty uprzednio szpinak. Gdy zacznie mięknąć, przełóż go na sitko lub kawałek papierowego ręcznika i odsącz. Rozłóż go równomiernie na porze i czosnku, na to pokrusz fetę.
  • Jajka roztrzep z jogurtem i parmezanem, dopraw dość obficie pieprzem. Uważaj z solą, bo zarówno feta, jak i parmezan są zazwyczaj dość słone.
  • Wylej mieszankę na tartę, a na wierzchu poukładaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wstaw formę z tartą do piekarnika na kolejne 35 minut lub do momentu, gdy wierzch się zetnie i zarumieni.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?