Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę
2022-03-02
łatwy
15 min
4
Mini hot dogi w cieście francuskim to danie bardzo łatwe do przygotowania i idealne na imprezową przekąskę. Efektownie się prezentuje i doskonale smakuje - zwłaszcza z dodatkiem sosów - czosnkowego czy pomidorowego.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 12 mini parówek (albo 6 parówek klasycznych)
- 6 plastrów żółtego sera
- 1 jajko
- sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto przeciąć na 12 równych prostokątów. Na każdym ułożyć pół plasterka sera.
- Parówki położyć na serze i zrolować dookoła nich ciasto. Jeśli nie mamy mini parówek, przecinamy parówki klasyczne na pół. Ważne, by końcówka parówki wystawała z jednak strony z ciasta - jak w tradycyjnym hot dogu.
- Ułożyć w naczyniu do zapiekania bub ustawić pionowo. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.
Zakąski pod wódeczkę – co jeść na zakrapianej imprezie?