Mini hot dogi w cieście francuskim: przepis na szybką imprezową przekąskę

2022-03-02
Mini hot-dogi
Autor: Shutterstock Min ihot dogi we francuskim cieście to przekąska bardzo łatwa do przygotowania, niedroga i efektowna
łatwy
15 min
4

Mini  hot dogi w cieście francuskim to danie  bardzo łatwe do przygotowania i  idealne na imprezową przekąskę. Efektownie się prezentuje i doskonale smakuje - zwłaszcza z dodatkiem sosów - czosnkowego czy  pomidorowego.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 12 mini parówek (albo 6 parówek klasycznych)
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko
  • sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto przeciąć na 12 równych prostokątów. Na każdym ułożyć pół plasterka sera.
  • Parówki położyć na serze i zrolować dookoła nich ciasto. Jeśli nie mamy mini parówek, przecinamy  parówki klasyczne na pół. Ważne, by  końcówka parówki wystawała z jednak strony z ciasta - jak  w tradycyjnym hot dogu.
  • Ułożyć w naczyniu do zapiekania bub ustawić pionowo. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut.
Zakąski pod wódeczkę – co jeść na zakrapianej imprezie?
Redakcja
więcej