Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Jak uzyskać ciasto warstwowe z jednego rodzaju ciasta? Czy to w ogóle możliwe? Tak, choć to czysta magia. Wystarczy jedno bardzo luźne ciasto, trochę czasu i efekt będzie oszałamiający. Na dole kremowe, jakby budyniowe, na wierzchu pyszny biszkopt. Warstwowe ciasto bez cięcia i ucierania. Po prostu magiczne ciasto.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 115 g masła
- 480 ml mleka
- 4 jajka w rozmiarze M
- 1 szczypta soli
- 150 g cukru pudru + 1 łyżeczka
- 130 g mąki
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- tłuszcz do przygotowania formy
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Formę do pieczenia (tortową lub prostokątną o wymiarach 17 x 23 cm) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Forma powinna być szczelna, ponieważ ciasto jest dość luźne.
- Mleko podgrzać. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia.
- Jajka rozdzielić, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianą.
- Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości.
- Do żółtek dodać roztopione masło i 1 łyżkę wody i ubijać jeszcze 3 minuty.
- Mąkę wymieszać z cynamonem i dodawać do masy żółtkowej na przemiennie z mlekiem. Ciasto powinno być płynne.
- Na koniec w trzech porcjach wmieszać pianę z białek.
- Ciasto przelać do formy.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C, z funkcją grzania góra-dół, piec przez 50-60 minut.
- Ciasto studzić przez 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.