Magiczny placek warstwowy z jednego rodzaju ciasta

2021-03-29
Magiczne ciasto warstwowe
Autor: Shutterstock Warstwy ciasta powstają w magiczny sposób z jednorodnego biszkoptu
łatwy
45 min
4

Jak uzyskać ciasto warstwowe z jednego rodzaju ciasta? Czy to w ogóle możliwe? Tak, choć to czysta magia. Wystarczy jedno bardzo luźne ciasto, trochę czasu i efekt będzie oszałamiający. Na dole kremowe, jakby budyniowe, na wierzchu pyszny biszkopt. Warstwowe ciasto bez cięcia i ucierania. Po prostu magiczne ciasto. 

 

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 115 g masła
  • 480 ml mleka
  • 4 jajka w rozmiarze M
  • 1 szczypta soli
  • 150 g cukru pudru + 1 łyżeczka
  • 130 g mąki
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • tłuszcz do przygotowania formy
  • papier do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Formę do pieczenia (tortową lub prostokątną o wymiarach 17 x 23 cm) posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Forma powinna być szczelna, ponieważ ciasto jest dość luźne.
  • Mleko podgrzać. Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia.
  • Jajka rozdzielić, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianą.
  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości.
  • Do żółtek dodać roztopione masło i 1 łyżkę wody i ubijać jeszcze 3 minuty.
  • Mąkę wymieszać z cynamonem i dodawać do masy żółtkowej na przemiennie z mlekiem. Ciasto powinno być płynne.
  • Na koniec w trzech porcjach wmieszać pianę z białek.
  • Ciasto przelać do formy.
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160°C, z funkcją grzania góra-dół, piec przez 50-60 minut.
  • Ciasto studzić przez 2 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.