Kurpiowska babka ziemniaczana: przepis Małgorzaty Raduchy [LATO Z RADIEM]
2021-02-09
średni
60 min
4
– Może się nazywać: babka ziemniaczana, tołkaniczia, kugel, ale skoro dzisiaj gościmy na zielonych Kurpiach – to musi być rejbak. A na czym polega tajemnica jego smaku? Otóż na gatunku ziemniaków oraz intuicyjnym dobieraniu proporcji, jak w przypadku każdego dobrego kucharza – podkreśla Małgorzata Raducha z radiowej Jedynki.
SKŁADNIKI
- ziemniaki
- jajka
- cebula
- mąka ziemniaczana
- skrojone wędliny
- plastry boczku
- sól i pieprz
- ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bierzemy stare ziemniaki dobrej odmiany, obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
- Nadmiar wody odsączamy, dodajemy zmieszane jajka, startą na drobno cebulę, mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wchłonęła pozostały krochmal, przyprawy i skrojone wędliny.
- Na dno tortownicy możemy wyłożyć plastry wędzonego boczku.
- Pieczemy w piekarniku dobrą godzinę w temperaturze 180 stopni, do zbrązowienia skórki.
- Podajemy na ciepło, ale znakomity jest też odsmażony na patelni – do tego koniecznie kwaśna surówka: z kapusty albo ogórka małosolnego.
Smacznego!
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?