Kulebiak drożdżowy na Wigilię z barszczem czerwonym na zakwasie
2021-03-29
średni
75 min
4
Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami najlepiej smakuje z aromatycznym czerwonym barszczem. Koniecznie na domowym zakwasie. Jest to danie postne, najbardziej kojarzone z tradycją wigilijnego stołu.
Polecamy również inne przepisy na wigilijny barszcz czerwony: Barszcz czerwony z kulebiakiem, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz Prosty barszcz czerwony.
Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna, Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.
SKŁADNIKI
- Kulebiak:
- 2½ szklanki mąki
- 10 g drożdży
- łyżka oleju
- 1/3 szklanki mleka
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- ćwierć kostki masła
- jajko
- Farsz:
- 2 cebule
- 20 dag kapusty
- 10 g grzybów suszonych, namoczonych w wodzie
- ząbek czosnku
- Barszcz:
- 4 buraki
- 3 jabłka
- ½ szklanki kwasu z ogórków kiszonych
- 3 ząbki czosnku
- 1½ l wody
- koper
- 2 ziarna ziela angielskiego
- cytryna
- liść laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, soku z cytryny, jabłek, kopru, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz obranych ząbków czosnku odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.
- Następnie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Odcedzamy. Zakwaszamy octem z czerwonego wina, dodajemy szczyptę majeranku.
- Farsz: kapustę wkładamy do sita i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy z pokrojonymi grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły.
- Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy do kapusty i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
- Kulebiak: robimy rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Po 30 min zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy rozpuszczonym masłem. Układamy na nim kapustę (3 cm na brzegach pozostawiamy wolne). Całość rolujemy.
- Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (140
o C, 30 min).