Kulebiak drożdżowy na Wigilię z barszczem czerwonym na zakwasie

2021-03-29
Kulebiak drożdżowy na wigilię z barszczem czerwonym na zakwasie
Autor: Shutterstock Kulebiak drożdżowy z kiszoną kapustą
średni
75 min
4

Kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami najlepiej smakuje z aromatycznym czerwonym barszczem. Koniecznie na domowym zakwasie. Jest to danie postne, najbardziej kojarzone z tradycją wigilijnego stołu.

 

Polecamy również inne przepisy na wigilijny barszcz czerwony: Barszcz czerwony z kulebiakiem, Przepis na świąteczny barszcz czerwony z majerankiem oraz  Prosty barszcz czerwony.

Polecamy również przepisy na inne wigilijne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijna zupa rybna, Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa grzybowa.

SKŁADNIKI

  • Kulebiak:
  • 2½ szklanki mąki
  • 10 g drożdży
  • łyżka oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • ćwierć kostki masła
  • jajko
  •  Farsz:
  • 2 cebule
  • 20 dag kapusty
  • 10 g grzybów suszonych, namoczonych w wodzie
  • ząbek czosnku
  •  Barszcz:
  • 4 buraki
  • 3 jabłka
  • ½ szklanki kwasu z ogórków kiszonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1½ l wody
  • koper
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • cytryna
  • liść laurowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Barszcz: zakwas wykonany z buraków, wody, kwasu z ogórków, soku z cytryny, jabłek, kopru, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz obranych ząbków czosnku odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce. Jak przygotować zakwas na barszcz czerwony? Sprawdź tutaj.
  • Następnie zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
  • Odcedzamy. Zakwaszamy octem z czerwonego wina, dodajemy szczyptę majeranku.
  • Farsz: kapustę wkładamy do sita i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy z pokrojonymi grzybami w wodzie, w której się wcześniej moczyły.
  • Przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodajemy do kapusty i doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
  • Kulebiak: robimy rozczyn drożdży z mlekiem, wodą z cukrem, solą i olejem. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Po 30 min zagniatamy ciasto i ponownie odstawiamy. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy je na prostokąt i smarujemy rozpuszczonym masłem. Układamy na nim kapustę (3 cm na brzegach pozostawiamy wolne). Całość rolujemy.
  • Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika (140oC, 30 min).