Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

2020-06-15
Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta
Autor: Shutterstock Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta - idealna przekąska imprezowa lub dodatek do czystych zup.
łatwy
40 min
4

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.

Składniki

Ciasto:

1 szklanka mąki

1/2 kostki masła

2 żółtka

sól

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka śmietany

Farsz:

1/2 kg szpinaku

250 g sera ricotta

1 ząbek czosnku

sól

pieprz

gałka muszkatołowa

5 sztuk orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Zagnieć ciasto kruche i odłóż do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj na grubość 1 cm, wykrój z ciasta małe koła, którymi wyłóż foremki do babeczek.

Piecz je ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelni z odrobiną masła przesmaż szpinak.

Następnie dodaj ser ricotta (może być również tłusty serek śmietankowy).

Powstałą masę przypraw solą, czosnkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki.

Posyp podprażonymi orzechami.

Gotowy farsz przełóż do babeczek i włóż do piekarnika na 10 minut.

Kruche wytrawne babeczki warto  mieć na zapas - dobrze się przechowują w zamkniętym szczelnie suchym pojemniku. Przydadzą się, gdy brak czasu lub pomysłu na lunch, a także gdy  oczekujemy niespodziewanych gości. Takie babeczki można nadziewać rozmaitymi farszami, zwłaszcza warzywnymi i zapiekać, a także podać na zimno  - wypełnione np. sałatką jarzynową lub śledziową.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska