Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.
Kruche wytrawne babeczki warto mieć na zapas - dobrze się przechowują w zamkniętym szczelnie suchym pojemniku. Przydadzą się, gdy brak czasu lub pomysłu na lunch, a także gdy oczekujemy niespodziewanych gości. Takie babeczki można nadziewać rozmaitymi farszami, zwłaszcza warzywnymi i zapiekać, a także podać na zimno - wypełnione np. sałatką jarzynową lub śledziową.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 kostki masła
- 2 żółtka
- sól
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany
- Farsz:
- 1/2 kg szpinaku
- 250 g sera ricotta
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 5 sztuk orzechów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagnieć ciasto kruche i odłóż do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj na grubość 1 cm, wykrój z ciasta małe koła, którymi wyłóż foremki do babeczek.
- Piecz je ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Na patelni z odrobiną masła przesmaż szpinak.
- Następnie dodaj ser ricotta (może być również tłusty serek śmietankowy).
- Powstałą masę przypraw solą, czosnkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki.
- Posyp podprażonymi orzechami.
- Gotowy farsz przełóż do babeczek i włóż do piekarnika na 10 minut.