Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta

2021-03-29
Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta
Autor: Shutterstock Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta - idealna przekąska imprezowa lub dodatek do czystych zup.
łatwy
40 min
4

Kruche babeczki ze szpinakiem i serem ricotta to doskonała przekąska imprezowa, tym bardziej, że formy z ciasta można upiec nawet kilka dni wcześniej i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Sprawdzą się też jako ciepły dodatek do barszczu lub bulionu.

Kruche wytrawne babeczki warto  mieć na zapas - dobrze się przechowują w zamkniętym szczelnie suchym pojemniku. Przydadzą się, gdy brak czasu lub pomysłu na lunch, a także gdy  oczekujemy niespodziewanych gości. Takie babeczki można nadziewać rozmaitymi farszami, zwłaszcza warzywnymi i zapiekać, a także podać na zimno  - wypełnione np. sałatką jarzynową lub śledziową.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 żółtka
  • sól
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • Farsz:
  • 1/2 kg szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 5 sztuk orzechów

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć ciasto kruche i odłóż do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkuj na grubość 1 cm, wykrój z ciasta małe koła, którymi wyłóż foremki do babeczek.
  • Piecz je ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Na patelni z odrobiną masła przesmaż szpinak.
  • Następnie dodaj ser ricotta (może być również tłusty serek śmietankowy).
  • Powstałą masę przypraw solą, czosnkiem, pieprzem oraz szczyptą gałki.
  • Posyp podprażonymi orzechami.
  • Gotowy farsz przełóż do babeczek i włóż do piekarnika na 10 minut.