Indyk zapiekany z mozzarellą i szpinakiem: podajemy dobry przepis

2021-03-29
jak_zrobic_indyka_faszerowanego_mozzarella.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Proponujemy pyszny, sycący i łatwy w przygotowaniu obiad dla 6 osób
łatwy
80 min
4

Mięso indyka to znakomite źródło białka, które przy okazji zmniejsza ochotę na słodycze. Indyk zapiekany z mozzarellą i szpinakiem stanowi przy okazji smaczny pomysł na obiad. Podajemy dobry przepis na indyka!

Pierś indyka dostarcza sporo chudego białka, zawiera też mnóstwo witaminy B12, która wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Jest również bardzo ważna dla rozwoju komórek, zwłaszcza czerwonych krwinek, oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Powinno się zjadać do 1 g białka dziennie na kilogram masy ciała.

SKŁADNIKI

  • ok. 700 g zmielonej piersi indyka
  • 30 dag szpinaku, najlepiej mrożonego
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ¼ szklanki posiekanej natki
  • 2 białka jajek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • szklanka pokrojonego drobno sera mozzarella
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak rozmroź i odciśnij z niego wodę.
  • Mięso indyka wymieszaj z cebulą, bułką tartą, szpinakiem, natką, białkami i przyprawami.
  • Włóż do podłużnej formy połowę masy mięsnej. Na wierzchu rozłóż ser i przykryj resztą mięsa.
  • Wygładź powierzchnię i posmaruj mieszaniną ketchupu oraz musztardy.
  • Piecz ok. godziny w temp. 250 stopni, aż wierzch się zarumieni, a brzegi pieczeni zaczną odstawać od foremki.
  • Pokrój pieczeń na 6 porcji i podawaj.