Indyk zapiekany z mozzarellą i szpinakiem: podajemy dobry przepis
2021-03-29
łatwy
80 min
4
Mięso indyka to znakomite źródło białka, które przy okazji zmniejsza ochotę na słodycze. Indyk zapiekany z mozzarellą i szpinakiem stanowi przy okazji smaczny pomysł na obiad. Podajemy dobry przepis na indyka!
Pierś indyka dostarcza sporo chudego białka, zawiera też mnóstwo witaminy B12, która wspomaga metabolizm tłuszczów i węglowodanów. Jest również bardzo ważna dla rozwoju komórek, zwłaszcza czerwonych krwinek, oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Powinno się zjadać do 1 g białka dziennie na kilogram masy ciała.
SKŁADNIKI
- ok. 700 g zmielonej piersi indyka
- 30 dag szpinaku, najlepiej mrożonego
- ½ szklanki posiekanej cebuli
- ½ szklanki bułki tartej
- ¼ szklanki posiekanej natki
- 2 białka jajek
- łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
- szklanka pokrojonego drobno sera mozzarella
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki ostrej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak rozmroź i odciśnij z niego wodę.
- Mięso indyka wymieszaj z cebulą, bułką tartą, szpinakiem, natką, białkami i przyprawami.
- Włóż do podłużnej formy połowę masy mięsnej. Na wierzchu rozłóż ser i przykryj resztą mięsa.
- Wygładź powierzchnię i posmaruj mieszaniną ketchupu oraz musztardy.
- Piecz ok. godziny w temp. 250 stopni, aż wierzch się zarumieni, a brzegi pieczeni zaczną odstawać od foremki.
- Pokrój pieczeń na 6 porcji i podawaj.