Przepis na pizzę idealną według włoskiej receptury
Pizza jest jednym z najpopularniejszych włoskich dań. Jej smak jednak szybko został doceniony na całym świecie. Jeśli chcecie sami zrobić tradycyjną pizzę włoską - koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu!
Polecamy przepisy: Pizza calzone - włoski pieróg z kurczakiem i szpinakiem oraz Stromboli - zrolowana pizza w stylu włoskim
Pizza - życie i twórczość
Pizza - swoją wielką światową karierę, zawdzięcza włoskim emigrantom. To oni tęskniąc za domem, wszędzie dokąd dotarli piekli pizzę a la mamma, czyli według maminego przepisu.
Pizza neapolitana: co odróżnia włoską pizzę od wyrobów pizzopodobnych?
Pizza we Włoszech to nieomal instytucja. A nawet symbol ojczyzny. Więcej o tym tutaj: Pizza margherita - skąd pochodzi nazwa tej najpopularniejszej pizzy na świecie?
Polecamy także nietypowe przepisy na dania inspirowane pizzą:
Pizza z patelni: jak zrobić pizzę inaczej?
Pizza z kalafiora: przepis na niskokaloryczne danie
Chlebek pizza: przepis na chleb nadziewany dodatkami do pizzy
SKŁADNIKI
- 16 g soli morskiej
- 1 g świeżych drożdży
- 330 ml wody
- 560 g mąki - najlepiej typ "00"
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże zalewamy niewielką ilością wody i mieszamy razem z odrobiną mąki.
- Do mąki dodajemy łyżkę oliwy i drożdże wcześniej połączone ze składnikami.
- W szklance zostawiamy trochę wody i dosypujemy do niej sól, mieszając aż się rozpuści.
- Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą. Kiedy ciasto jest lekko zagniecione, dodajemy wodę z solą i mieszamy.
- Wyrobione ciasto odstawiamy na dwie godziny. Potem dzielimy na 2 kule i ponownie zostawimy do wyrośnięcia - na co najmniej 4 godziny. Tak długi proces spowodowany jest małą ilością dodoanych drożdży, ale dzięki temu pizza będzie delikatna.
- Gotowego ciasta formujemy placek, smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione składniki - wg Włochów - nie więcej niż 4, by ciasto miało odpowiednią konsystencję i nie było mokre po upieczeniu.