Drożdżowy placek z porami: pyszny na ciepło i zimno

2021-03-29
Drożdżowy placek z porami: pyszny  na ciepło i zimno
Autor: Shutterstock Placek drożdżowy  z porami to znakomity pomysł na lunch, ciepłą kolację, a także jako dodatek do piwa czy schłodzonego wina.
łatwy
35 min
4

Drożdżowy placek z porami to  doskonałe danie na lunch, ciepłą kolację. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do piwa lub chłodnego białego wina. Polecamy to niedrogie i łatwe do przygotowania danie.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • pół opakowania drożdży instant
  • 1 łyżeczka solu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • Nadzienie:
  • 40 dag porów
  • 2 łyżki masła
  • małe opakowanie śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 1 jajko
  • ew. bekon (w plastrach lub pokrojony w kostkę)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać sól=, miód, oliwę, oraz 150 ml letniej  wody. Zmiksować na niskich  obrotach.
  • Zmienić mieszadła miksera na hakowe i  wyrabiać ciasto na wysokich obrotach przez 5 minut. Uformować kulę, włożyć do miski  i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Pory przeciąć wzdłuż i pokroić na 2-centymetrowe półplasterki. Rozgrzać masło i dusić na nim pory  przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić pieprzem i gałka muszkatołową.
  • Ciasto  rozwałkować i ułożyć na blasze. Posmarować je śmietaną wymieszaną z jajkiem. Następnie ułożyć na nim pory, przykryć je plasterkami  lub kostkami bekonu. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut - do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.
  •