Drożdżowy placek z porami: pyszny na ciepło i zimno
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Drożdżowy placek z porami to doskonałe danie na lunch, ciepłą kolację. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do piwa lub chłodnego białego wina. Polecamy to niedrogie i łatwe do przygotowania danie.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 25 dag mąki
- pół opakowania drożdży instant
- 1 łyżeczka solu
- 1 łyżeczka miodu
- 6 łyżek oliwy
- Nadzienie:
- 40 dag porów
- 2 łyżki masła
- małe opakowanie śmietany
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 1 jajko
- ew. bekon (w plastrach lub pokrojony w kostkę)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać sól=, miód, oliwę, oraz 150 ml letniej wody. Zmiksować na niskich obrotach.
- Zmienić mieszadła miksera na hakowe i wyrabiać ciasto na wysokich obrotach przez 5 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Pory przeciąć wzdłuż i pokroić na 2-centymetrowe półplasterki. Rozgrzać masło i dusić na nim pory przez 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić pieprzem i gałka muszkatołową.
- Ciasto rozwałkować i ułożyć na blasze. Posmarować je śmietaną wymieszaną z jajkiem. Następnie ułożyć na nim pory, przykryć je plasterkami lub kostkami bekonu. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut - do ponownego wyrośnięcia.
- Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.