Drożdżowe muffinki pizzowe - idealne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych
2024-07-25
łatwy
40 min
4
Drożdżowe muffinki pizzowe to drożdżowe babeczki o smaku pizzy pieczone w formie na muffiny. Łatwe do przygotowania, idealne do zabrania do pracy lub szkoły - na lunch lub drugie śniadanie. Sprawdzą się też w podróży - zamiast tradycyjnych kanapek.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 200 ml ciepłej wody
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 puszka pomidorów
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 200 g pieczarek
- 100 g szynki
- 150 g sera mozzarella
- oliwa, masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i włożyć do niego drożdże. Dodać cukier i wlewać stopniowo ciepłą wodę, mieszając ją z drożdżami oraz częścią mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Połączyć łyżką spieniony rozczyn z resztą mąki, solą oraz oliwą. Uformować z ciasta kulę, oprószyć ją mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut.
- Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
- W czasie gdy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki wraz z zalewą wylać na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 10 - 15 minut, podczas odparowywania sosu rozgniatać pomidory.
- Pieczarki umyć, pokroić i dusić na patelni, aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
- Gdy ciasto wyrośnie przez chwilę zagnieść je, by wypuścić z niego nadmiar powietrza i podzielić na 24 części.
- Formę na muffiny wysmarować oliwą. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoni tworząc placuszek, włożyć do wgłębienia w formie na muffiny.
- Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!