Drożdżowe muffinki pizzowe - idealne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych

2020-08-27
Drożdżowe muffinki pizzowe - idealne drugie śniadanie dla dzieci i dorosłych
Autor: Shutterstock Domowe drożdżowe muffinki o smaku pizzy - idealne na drugie śniadanie lub lunch
łatwy
40 min
4

Drożdżowe muffinki pizzowe to  drożdżowe babeczki a smaku pizzy pieczone w formie na muffiny.  Łatwe do przygotowania, idealne do zabrania do pracy lub szkoły - na lunch lub drugie śniadanie.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 200 ml ciepłej wody
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 200 g pieczarek
  • 100 g szynki
  • 150 g sera mozzarella
  • oliwa, masło

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek i włożyć do niego drożdże. Dodać cukier i wlewać stopniowo ciepłą wodę, mieszając ją z drożdżami oraz częścią mąki. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
  • Połączyć łyżką spieniony rozczyn z resztą mąki, solą oraz oliwą. Uformować z ciasta kulę, oprószyć ją mąką i wyrabiać przez ok. 10 minut.
  • Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić objętość.
  • W czasie gdy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy: pomidory z puszki wraz z zalewą wylać na patelnię, dodać starty czosnek, łyżeczkę oliwy i łyżeczkę suszonego oregano oraz sól i pieprz. Gotować przez ok. 10 - 15 minut, podczas odparowywania sosu rozgniatać pomidory.
  • Pieczarki umyć, pokroić i dusić na patelni, aż odparują i zaczną się rumienić. Dodać łyżkę masła, doprawić solą i pieprzem i jeszcze przez chwilę razem podsmażać.
  • Gdy ciasto wyrośnie przez chwilę zagnieść je, by wypuścić z niego nadmiar powietrza i podzielić na 24 części.
  • Formę na muffiny wysmarować oliwą. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć w dłoni tworząc placuszek, włożyć do wgłębienia w formie na muffiny.
  • Na ciasto w foremkach wyłożyć przestudzony sos pomidorowy, pieczarki, pokrojoną szynkę wymieszaną ze startym serem. Posypać po wierzchu oregano i odstawić na ok. 15 minut aż ciasto podrośnie. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 15 minut.
Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!