Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym
2021-04-13
łatwy
30 min
4
Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Potrzebujesz ugotowanego kurczaka, gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym i trochę dodatków ze spiżarni. Efekt końcowy jest bajeczny. Oto przepis na sycącą zapiekankę z tortellini w sosie serowym!
SKŁADNIKI
- Sos serowy:
- 2 1/2 szklanki mleka
- 100 g serka śmietankowego
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki mielonego czosnku
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- Zapiekanka:
- 500 g gotowych tortellini, mrożonych lub świeżych
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 szklanki ugotowanego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki)
- 500 g mrożonki z warzyw mieszanych (użyłam fasolki szparagowej, marchewki, groszku i kukurydzy)
- 1/2 szklanki parmezanu, startego
- 1/2 szklanki sera cheddar, startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zacznij od zrobienia sosu serowego. W blenderze zmiksuj mleko, serek śmietankowy, mąkę i sól.
- Na patelni na średnim ogniu rozpuść jedną łyżkę masła. Dodaj czosnek. Smaż przez 1 minutę.
- Wlej zmiksowaną mieszankę mleka. Podgrzewaj przez 3-5 minut. Cały czas mieszaj.
- Sos pod wpływem temperatury zgęstnieje. Dodaj do niego parmezan i wymieszaj. Sos jest gotowy.
- Pora przygotować zapiekankę. Wysoką formę o wymiarach 22 cm x 33 cm (wymiary w przybliżeniu) posmaruj olejem.
- Do naczynia dodaj pierożki. Mrożonych tortellini nie trzeba gotować. Dodaj także mrożone warzywa, bulion oraz sos. Wszystko razem wymieszaj.
- Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz przez 30 minut.
- Wyjmij formę z piekarnika. Posyp zapiekankę parmezanem i cheddarem. Włóż z powrotem do piekarnika bez przykrycia. Piecz 5-7 minut do chwili, gdy ser się rozpuści.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?