Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym

Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z tortellinii, piersi kurczaka, warzyw w sosie serowym
łatwy
30 min
4

Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Potrzebujesz ugotowanego kurczaka, gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym i trochę dodatków ze spiżarni. Efekt końcowy jest bajeczny. Oto przepis na sycącą zapiekankę z tortellini w sosie serowym!

SKŁADNIKI

  • Sos serowy:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 100 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki mielonego czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Zapiekanka:
  • 500 g gotowych tortellini, mrożonych lub świeżych
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 szklanki ugotowanego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki)
  • 500 g mrożonki z warzyw mieszanych (użyłam fasolki szparagowej, marchewki, groszku i kukurydzy)
  • 1/2 szklanki parmezanu, startego
  • 1/2 szklanki sera cheddar, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Zacznij od zrobienia sosu serowego. W blenderze zmiksuj mleko, serek śmietankowy, mąkę i sól.
  • Na patelni na średnim ogniu rozpuść jedną łyżkę masła. Dodaj czosnek. Smaż przez 1 minutę.
  • Wlej zmiksowaną mieszankę mleka. Podgrzewaj przez 3-5 minut. Cały czas mieszaj.
  • Sos pod wpływem temperatury zgęstnieje. Dodaj do niego parmezan i wymieszaj. Sos jest gotowy.
  • Pora przygotować zapiekankę. Wysoką formę o wymiarach 22 cm x 33 cm (wymiary w przybliżeniu) posmaruj olejem.
  • Do naczynia dodaj pierożki. Mrożonych tortellini nie trzeba gotować. Dodaj także mrożone warzywa, bulion oraz sos. Wszystko razem wymieszaj.
  • Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz przez 30 minut.
  • Wyjmij formę z piekarnika. Posyp zapiekankę parmezanem i cheddarem. Włóż z powrotem do piekarnika bez przykrycia. Piecz 5-7 minut do chwili, gdy ser się rozpuści.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej