Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym

Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym
Autor: Shutterstock Pyszna zapiekanka z tortellinii, piersi kurczaka, warzyw w sosie serowym
łatwy
30 min
4

Drobiowa zapiekanka z tortellini w sosie serowym jest bardzo łatwa w przyrządzeniu. Potrzebujesz ugotowanego kurczaka, gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym i trochę dodatków ze spiżarni. Efekt końcowy jest bajeczny. Oto przepis na sycącą zapiekankę z tortellini w sosie serowym!

Składniki

Sos serowy:

2 1/2 szklanki mleka

100 g serka śmietankowego

3 łyżki mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżka masła

3 łyżeczki mielonego czosnku

1/2 szklanki startego parmezanu

Zapiekanka:

500 g gotowych tortellini, mrożonych lub świeżych

1/2 szklanki bulionu drobiowego

1/2 łyżeczki suszonej pietruszki

1/2 łyżeczki suszonego oregano

2 szklanki ugotowanego kurczaka (pokrojonego na małe kawałki)

500 g mrożonki z warzyw mieszanych (użyłam fasolki szparagowej, marchewki, groszku i kukurydzy)

1/2 szklanki parmezanu, startego

1/2 szklanki sera cheddar, startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Zacznij od zrobienia sosu serowego. W blenderze zmiksuj mleko, serek śmietankowy, mąkę i sól.

Na patelni na średnim ogniu rozpuść jedną łyżkę masła. Dodaj czosnek. Smaż przez 1 minutę.

Wlej zmiksowaną mieszankę mleka. Podgrzewaj przez 3-5 minut. Cały czas mieszaj.

Sos pod wpływem temperatury zgęstnieje. Dodaj do niego parmezan i wymieszaj. Sos jest gotowy.

Pora przygotować zapiekankę. Wysoką formę o wymiarach 22 cm x 33 cm (wymiary w przybliżeniu) posmaruj olejem.

Do naczynia dodaj pierożki. Mrożonych tortellini nie trzeba gotować. Dodaj także mrożone warzywa, bulion oraz sos. Wszystko razem wymieszaj.

Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz przez 30 minut.

Wyjmij formę z piekarnika. Posyp zapiekankę parmezanem i cheddarem. Włóż z powrotem do piekarnika bez przykrycia. Piecz 5-7 minut do chwili, gdy ser się rozpuści.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej