Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Dietetyczne danie z brokułów i kalafiorów zapieczonych w mieszaninie jajek i jogurtu przypadnie Wam do gustu. To świetny przepis z mrożonymi warzywami, który sprawdzi się na kolację lub południową przekąskę. Można go upiec wcześniej i zabrać do pracy. Idealne danie domowej diety pudełkowej! Polecam!
Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl
SKŁADNIKI
- 200-250 g różyczek kalafiora mrożonego lub świeżego
- 200-250 g różyczek brokułu mrożonego lub świeżego
- 4 jajka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzyw nie należy rozmrażać. Ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
- Jajka wybić ze skorupek, energicznie wymieszać. Dodać czosnek granulowany, zioła włoskie. Jeśli mieszanka ziół zawiera sól, to już nie solić. Jeśli nie, zrobić to z umiarem. Zdrowo popieprzyć. Dolać jogurt i ponownie wymieszać.
- Warzywa zalać mieszaniną jajek i jogurtu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
- Podawać od razu!
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?