Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami

Dietetyczna zapiekanka jajeczna z brokułem i kalafiorem: przepis na detoks z mrożonymi warzywami
Autor: Shutterstock Smaczna zapiekanka z brokułów i kalafiorów w jajeczno-jogurtowym sosie
łatwy
10 min
4

Dietetyczne danie z brokułów i kalafiorów zapieczonych w mieszaninie jajek i jogurtu przypadnie Wam do gustu. To świetny przepis z mrożonymi warzywami, który sprawdzi się na kolację lub południową przekąskę. Można go upiec wcześniej i zabrać do pracy. Idealne danie domowej diety pudełkowej! Polecam!

Jedz co lubisz i chudnij! Spełnij swoje postanowienie noworoczne i poznaj idealnie dopasowane diety na jeszcolubisz.pl

SKŁADNIKI

  • 200-250 g różyczek kalafiora mrożonego lub świeżego
  • 200-250 g różyczek brokułu mrożonego lub świeżego
  • 4 jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół włoskich
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzyw nie należy rozmrażać. Ułożyć naprzemiennie w naczyniu do zapiekania.
  • Jajka wybić ze skorupek, energicznie wymieszać. Dodać czosnek granulowany, zioła włoskie. Jeśli mieszanka ziół zawiera sól, to już nie solić. Jeśli nie, zrobić to z umiarem. Zdrowo popieprzyć. Dolać jogurt i ponownie wymieszać.
  • Warzywa zalać mieszaniną jajek i jogurtu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  • Piec 30 minut w temperaturze 200°C. 
  • Podawać od razu!
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej