Cieniutka turecka pizza Lahmacun - cudownie pyszna i niedroga!
2021-11-13
łatwy
45 min
6
Lahmacun, zwana też pizzą turecką, to tradycyjna potrawa z tego regionu - naprawdę pyszna. Kto jej próbował, ten wie, że turecka pizza da się lubić. Da się też łatwo zrobić. Sprawdźcie!
SKŁADNIKI
- 400 g mąki
- 250 ml ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- płaska łyżeczka cukru
- mąka do podsypywania
- 400 g wołowiny mielonej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryka
- ćwiartki cytryny do skropienia gotowego lahmacun
- 4 gałązki pietruszki
- 100 ml passaty pomidorowej
- łyżka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól, pieprz, papryka w proszku jako przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozkruszyć drożdże do miski, wlać łyżkę wody, wsypać cukier, połączyć i zostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
- Dodać mąkę, pozostałą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować farsz.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojone: cebulę, paprykę i 3 gałązki natki pietruszki. Gdy zmiękną, dodać mięso i mieszać, aż się rozdrobni.
- Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy, wlać passatę i gotować aż część płynu odparuje. Farsz nie powinien być wodnisty. Na koniec dołożyć łyżkę koncentratu.
- Ciasto podzielić na kilka części i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. Każdą część rozwałkować na jak najcieńszy placek.
- Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą farszu. Placki wstawić do piekarnika nagranego do 200º, piec 7-8 minut, aby brzegi się lekko zarumieniły. Gotowe posypać pozostałą natką, skropić sokiem z cytryny i podawać.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.