Cieniutka turecka pizza Lahmacun - cudownie pyszna i niedroga!

Cieniutka turecka pizza Lahmacun  - cudownie pyszna i niedroga!
Autor: Shutterstock Turecka pizza Lahmacun to cienkie ciasto, na którym zapieczone jest mielone mięso
łatwy
45 min
6

Lahmacun, zwana też pizzą turecką, to tradycyjna potrawa z tego regionu - naprawdę pyszna. Kto jej próbował, ten wie, że turecka pizza da się lubić. Da się też łatwo zrobić. Sprawdźcie!

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki
  • 250 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru
  • mąka do podsypywania
  • 400 g wołowiny mielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka 
  • ćwiartki cytryny do skropienia gotowego lahmacun
  • 4 gałązki pietruszki
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • łyżka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia sól, pieprz, papryka w proszku jako przyprawy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozkruszyć drożdże do miski, wlać łyżkę wody, wsypać cukier, połączyć i zostawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować.
  • Dodać mąkę, pozostałą wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Zostawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować farsz.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz drobno pokrojone: cebulę, paprykę i 3 gałązki natki pietruszki. Gdy zmiękną, dodać mięso i mieszać, aż się rozdrobni.
  • Do podsmażonego mięsa dodać przyprawy, wlać passatę i gotować aż część płynu odparuje. Farsz nie powinien być wodnisty. Na koniec dołożyć łyżkę koncentratu.
  • Ciasto podzielić na kilka części i zostawić na 10 minut do podrośnięcia. Każdą część rozwałkować na jak najcieńszy placek.
  • Wierzch ciasta posmarować cienką warstwą farszu. Placki wstawić do piekarnika  nagranego do 200º,  piec 7-8 minut, aby brzegi się lekko zarumieniły. Gotowe posypać pozostałą natką, skropić sokiem z cytryny i podawać.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej