Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia jest możliwa! Wystarczy zmieszać mąkę, jajka i mleko, a potem postępować zgodnie z naszym przepisem. Sukces murowany!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na ciasto:
- 1 szklanka uniwersalnej mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: oregano, bazylia, rozmaryn
- ⅛ łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- ⅔ szklanki mleka
- Dodatki:
- 250 g białej kiełbasy wieprzowej, usmażony farsz bez skóry
- 1 szklanka plasterków pepperoni
- ⅓ szklanki gotowanej szynki pokrojonej w kostkę
- 2-4 pieczarki, pokrojone na plasterki
- 1½ szklanki sosu do pizzy
- 2 szklanki posiekanego sera mozzarella
- ½ papryki zielonej, pokrojonej na cienkie paseczki
- ½ cebuli czerwonej, pokrojonej na cienkie paseczki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm posmaruj tłuszczem i odłóż na bok.
- Białą kiełbasę rozetnij i wyjmij zawartość flaka. Farsz kiełbasiany zrumień na patelni, cały czas mieszając, aby rozbić mięso na małe grudki.
- Wymieszaj mąkę, sól, mieszankę włoskich ziół, pieprz, jajka i mleko.
- Ciasto wylej do przygotowanej blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki kiełbasy, plasterki pepperoni i szynki oraz pieczarki.
- Piecz przez 20 minut.
- Wyjmij z piekarnika. Sos do pizzy rozłóż równomiernie na pizzy i posyp mozzarellą. Na wierzch ułóż paseczki papryki i krążki cebuli.
- Włóż do piekarnika i piecz 10–15 minut, aż ser się rozpłynie i lekko przyrumieni.