Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka

2020-05-14
Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia: łatwe ciasto z mąki, jajek i mleka
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Chrupiąca pizza bez drożdży i proszku do pieczenia jest możliwa! Wystarczy zmieszać mąkę, jajka i mleko, a potem postępować zgodnie z naszym przepisem. Sukces murowany!

Składniki

Na ciasto:

1 szklanka uniwersalnej mąki

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół: oregano, bazylia, rozmaryn

⅛ łyżeczki pieprzu

2 jajka

⅔ szklanki mleka

Dodatki:

250 g białej kiełbasy wieprzowej, usmażony farsz bez skóry

1 szklanka plasterków pepperoni

⅓ szklanki gotowanej szynki pokrojonej w kostkę

2-4 pieczarki, pokrojone na plasterki

1½ szklanki sosu do pizzy

2 szklanki posiekanego sera mozzarella

½ papryki zielonej, pokrojonej na cienkie paseczki

½ cebuli czerwonej, pokrojonej na cienkie paseczki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej piekarnik do 220ºC. Blachę do tarty o średnicy ok. 30 cm posmaruj tłuszczem i odłóż na bok.

Białą kiełbasę rozetnij i wyjmij zawartość flaka. Farsz kiełbasiany zrumień na patelni, cały czas mieszając, aby rozbić mięso na małe grudki. 

Wymieszaj mąkę, sól, mieszankę włoskich ziół, pieprz, jajka i mleko.

Ciasto wylej do przygotowanej blachy do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki kiełbasy, plasterki pepperoni i szynki oraz pieczarki.

Piecz przez 20 minut.

Wyjmij z piekarnika. Sos do pizzy rozłóż równomiernie na pizzy i posyp mozzarellą. Na wierzch ułóż paseczki papryki i krążki cebuli. 

Włóż do piekarnika i piecz 10–15 minut, aż ser się rozpłynie i lekko przyrumieni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska