Bułeczki ziemniaczane z grzybowym farszem - babciny przepis na smakołyk z dzieciństwa

Bułeczki ziemniaczane z grzybowym farszem - babciny przepis na smakołyk z dzieciństwa
Autor: Shutterstock Bułeczki z ziemniaczanego ciasta z grzybowym farszem to przepyszne danie ze starego przepisu
łatwy
60 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Bułeczki ziemniaczane z grzybowym farszem przygotowuje się z prostego ciasta ziemniaczanego i sezonowych lub hodowlanych grzybów. Babciny przepis na ten wypiek sprawdzi się i teraz! Mało kosztowne a jakie smakowite!

SKŁADNIKI

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • ewentualnie łyżeczka kminku, dla chętnych
  • Farsz:
  • 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 spora cebula
  • sól  i pieprz
  • bułka tarta (ok. 2 łyżki)
  • olej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odparować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić na pure tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodać jaja, mąkę i sól, zagnieść ciasto.
  • Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyć wraz z cebulą do odparowania wody. Ostudzić. Dodać jajko i bułkę tartą, starannie wymieszać.
  • Ciasto i farsz podzielić na tyle samo części, z ciasta formować placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać w bułeczki.
  • Piec w temperaturze 180ºC ok. 45 minut - do zrumienienia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej