Bułeczki ziemniaczane z grzybowym farszem - babciny przepis na smakołyk z dzieciństwa
2021-09-22
łatwy
60 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Bułeczki ziemniaczane z grzybowym farszem przygotowuje się z prostego ciasta ziemniaczanego i sezonowych lub hodowlanych grzybów. Babciny przepis na ten wypiek sprawdzi się i teraz! Mało kosztowne a jakie smakowite!
SKŁADNIKI
- 2 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- sól
- ewentualnie łyżeczka kminku, dla chętnych
- Farsz:
- 500 g grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 jajko
- 1 spora cebula
- sól i pieprz
- bułka tarta (ok. 2 łyżki)
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odparować, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić na pure tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodać jaja, mąkę i sól, zagnieść ciasto.
- Oczyszczone i pokrojone grzyby podsmażyć wraz z cebulą do odparowania wody. Ostudzić. Dodać jajko i bułkę tartą, starannie wymieszać.
- Ciasto i farsz podzielić na tyle samo części, z ciasta formować placuszki, nakładać na nie farsz i zlepiać w bułeczki.
- Piec w temperaturze 180ºC ok. 45 minut - do zrumienienia.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?