Banica ze szpinakiem i fetą

2020-06-09
Banica ze szpinakiem i fetą
Autor: Shutterstock Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka dla rodziny.
łatwy
60 min
4

Banica ze szpinakiem i fetą to pyszna zapiekanka z lekkiego ciasta z wytrawnym nadzieniem szpinakowo-serowym. Można podać ją na obiad, świetnie nadaje się też na ciepłą kolację dla rodziny.

Banica to bułgarski wypiek, podawany najczęściej na śniadanie. Z prostego ciasta, które przygotowuje się z mąki, wody i tłuszczu, przypomina bałkański burek. Można ją zwinąć w ślimaka, można też placki poprzekładać nadzieniem i  upiec w tortownicy, tak jak to proponujemy w naszym przepisie. Łatwe i smakowite danie, do przygotowania przez każdego.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

3 szklanki mąki

2 łyżki oleju

1 łyżeczka soku z cytryny

sól 2 łyżki oleju do wysmarowania naczynia

 Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku

300 g sera feta

2 jajka

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

3 łyżki oleju

szczypta gałki muszkatołowej

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Z mąki, 10 łyżek letniej wody. soku z cytryny i soli wyrobić ciasto, uformować z niego 4 kule, posmarować olejem i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce.

Szpinak umyć, osuszyć i drobno posiekać, posolić i odstawić na 20 min. Ser pokruszyć i wymieszać z jajkiem i jogurtem, dodać gałkę, pieprz i 2 łyżki oleju. Szpinak odcisnąć i dodać do masy.

Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ciasto rozwałkować i układać w naczyniu na przemian z masą. Wierzch posmarować pozostałym olejem. Piec pół godziny w temperaturze 200 st. C.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE