Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis na pyszne danie z ziemniaków

2023-10-23
Anka
Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis na pyszne danie z ziemniaków
Autor: Shutterstock Babka ziemniaczana smakuje wybornie prosto z piekarnika, a także na drugi dzień, odsmażona na patelni
łatwy
20 min
4

Sprawdź nasz przepis na babkę ziemniaczaną – z boczkiem, papryką i cebulką. W wersji wegetariańskiej boczek możesz zastąpić większą ilością warzyw (np. brokułami, kalafiorem, marchewką). Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • kg surowych ziemniaków
  • 30 dag boczku wędzonego
  • pęczek szczypioru z cebulkami
  • papryka czerwona
  • papryka żółta
  • 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego
  • 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 22%
  • 200 ml wody gazowanej
  • szklanka mąki
  • 3 jaja
  • 10 dag sera żółtego
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz. Przepłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub chwilę blenduj. Odsącz na sicie.
  • Wędzonkę pokrój na drobne kawałki.
  • Dymkę oraz szczypior opłucz, posiekaj.
  • Paprykę umyj, usuń łodygę i gniazda nasienne. Miąższ drobno pokrój.
  • Utarte ziemniaki wymieszaj z pokrojonym boczkiem wędzonym, cebulą i papryką. Dorzuć marynowany pieprz, śmietankę, wodę gazowaną. Następnie mąkę, całe jajka, starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  • Foremkę na babkę natłuść masłem lub olejem. Wysyp bułką tartą. Wypełnij masą ziemniaczaną (nie do końca, ponieważ ciasto urośnie). Wygładź na wierzchu szpatułką.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?

Zajrzyj do galerii, znajdziesz w niej przepisy  na pyszne zapiekanki z ziemniaków

Anka