Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis

2021-02-09
co-zrobic-z-ziemniakow-przepis-na-babke-ziemniaczana.jpg
Autor: pixabay.com Babka ziemniaczana - pomysł na pożywną zapiekankę.
łatwy
20 min
4

Zostało ci z obiadu sporo ziemniaków? Wykorzystaj je do następnego dania. Sprawdź nasz przepis na babkę ziemniaczaną – z boczkiem, papryką i cebulką. W wersji wegetariańskiej boczek możesz zastąpić większą ilością warzyw (np. brokułami, kalafiorem, marchewką). Sprawdź, jak ją zrobić.

Składniki

kg surowych ziemniaków

30 dag boczku wędzonego

pęczek szczypioru z cebulkami

papryka czerwona

papryka żółta

2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego

400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 22%

200 ml wody gazowanej

szklanka mąki

3 jaja

10 dag sera żółtego

łyżka masła lub oleju rzepakowego

3 łyżki bułki tartej

sól

pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obierz. Przepłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub chwilę blenduj. Odsącz na sicie.

Wędzonkę pokrój na drobne kawałki.

Dymkę oraz szczypior opłucz, posiekaj.

Paprykę umyj, usuń łodygę i gniazda nasienne. Miąższ drobno pokrój.

Utarte ziemniaki wymieszaj z pokrojonym boczkiem wędzonym, cebulą i papryką. Dorzuć marynowany pieprz, śmietankę, wodę gazowaną. Następnie mąkę, całe jajka, starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

Foremkę na babkę natłuść masłem lub olejem. Wysyp bułką tartą. Wypełnij masą ziemniaczaną (nie do końca, ponieważ ciasto urośnie). Wygładź na wierzchu szpatułką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut.