Babka ziemniaczana – tradycyjny przepis na pyszne danie z ziemniaków
2023-10-23
łatwy
20 min
4
Sprawdź nasz przepis na babkę ziemniaczaną – z boczkiem, papryką i cebulką. W wersji wegetariańskiej boczek możesz zastąpić większą ilością warzyw (np. brokułami, kalafiorem, marchewką). Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- kg surowych ziemniaków
- 30 dag boczku wędzonego
- pęczek szczypioru z cebulkami
- papryka czerwona
- papryka żółta
- 2 łyżki zielonego pieprzu marynowanego
- 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 22%
- 200 ml wody gazowanej
- szklanka mąki
- 3 jaja
- 10 dag sera żółtego
- łyżka masła lub oleju rzepakowego
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz. Przepłucz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub chwilę blenduj. Odsącz na sicie.
- Wędzonkę pokrój na drobne kawałki.
- Dymkę oraz szczypior opłucz, posiekaj.
- Paprykę umyj, usuń łodygę i gniazda nasienne. Miąższ drobno pokrój.
- Utarte ziemniaki wymieszaj z pokrojonym boczkiem wędzonym, cebulą i papryką. Dorzuć marynowany pieprz, śmietankę, wodę gazowaną. Następnie mąkę, całe jajka, starty ser żółty. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Foremkę na babkę natłuść masłem lub olejem. Wysyp bułką tartą. Wypełnij masą ziemniaczaną (nie do końca, ponieważ ciasto urośnie). Wygładź na wierzchu szpatułką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50-60 minut.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Zajrzyj do galerii, znajdziesz w niej przepisy na pyszne zapiekanki z ziemniaków