Wigilia: przepis na pierogi z kapustą i grzybami
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilię. W naszej wersji polecamy farsz do pierogów z kapusty kiszonej i prawdziwków, ale każde inne grzyby też będą doskonałe. Sprawdź, jak zrobić wigilijne pierogi z kapustą według przepisu naszych babć.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne pierogi: Orkiszowe pierogi z soczewicą i kaszą gryczaną, Pierogi z rybą oraz Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem .
Sprawdź >>> Pierogi wigilijne: jakie pierogi na Wigilię wybrać?
SKŁADNIKI
- Farsz:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 2 dag suszonych prawdziwków
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- pieprz, sól
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę ugotuj, osącz i pokrój.
- Grzyby namocz na kilka godzin, ugotuj i posiekaj.
- Posiekaną cebulę przesmaż na oliwie, dodaj kapustę i grzyby, duś przez chwilę.
- Zagnieć ciasto na pierogi z podanych składników, cienko rozwałkuj, wytnij krążki.
- Nakładaj farsz i sklejaj ciasto (uważaj by farszem nie potłuścić brzegów ciasta, gdyż trudniej się skleja). Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź tutaj.
- Pierogi z kapustą gotuj w osolonej wodzie (3 min od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię). Jeśli chcesz je zamrozić, wystudź je a następnie posmaruj olejem.